Blogg

Säkra elförsörjningen innan ni flyttar in

20 jun 2018

Ska du flytta till en ny lägenhet i Göteborg? Då kan det vara läge att se över hur det står till med antalet eluttag i den nya bostaden. De flesta lägenheter i Göteborg är byggda på den tiden då antalet elektroniska apparater i ett hushåll kanske begränsades till en TV och en stereoanläggning. Sedan dess har det som bekant hänt en del, och idag har de flesta familjer i Göteborg betydligt fler apparater som kräver elförsörjning.

Sladdkaos ett problem

Många löser detta med grenuttag och att dra sladdar kors och tvärs i bostaden, men en smidigare och mer brandsäker lösning är i stället att helt sonika låta en elektriker montera fler eluttag. Att öka antalet uttag ökar inte elförbrukningen, utan hjälper istället till att fördela den elförbrukning som pågår på flera uttag, något som jämnar ut belastningen på ledningarna.

Släpp in en elektriker

Står ni i begrepp att flytta till en ny lägenhet är det definitivt bäst att låta en elektriker få tillgång till lägenheten innan flytten, så att han kan jobba ostört och utan hinder. Får en elektriker fritt spelutrymme kan han fixa nya uttag i hela lägenheten en dag eller två, och ni har bra och säker elförsörjning som täcker era behov i alla rum redan på inflyttningsdagen. Att i stället vänta till efter flytten gör processen betydligt mer obekväm och invecklad.

Ökad brandrisk med få uttag

I en vanlig lägenhet byggd på 40- eller 50 -talet finns ofta inte mer än ett eller högst två uttag per rum. Detta gör att eluttagen i Göteborg är bemängda med stickproppar, grenuttag och förlängningssladdar, något som förstås ökar brandrisken väsentligt. Genom att sätta in eller ett par uttag extra i sovrum och vardagsrum får man smidigare lösningar för elen och slipper dra kablar mellan rumsdelarna och slipper det sladdkaos som råder i många lägenheter i Göteborg.

Lag på att anlita elektriker för fasta elinstallationer

Det är tillåtet att själv sätta in och byta ut eluttag, förutsatt att man vet vad man gör. Däremot får man inte själv dra elledningar mellan uttagen, utan det arbetet måste enligt lag utföras av en behörig elektriker. När du anlitar en elektriker i Göteborg ska du alltid försäkra dig om att han är just behörig och har rätt att utföra elinstallationer på egen hand. Hos elsäkerhetsverket kan du lätt söka på person- eller organisationsnummer och se om elektrikern är behörig. Det är du som är ansvarig för att de elinstallationer som utförs i din bostad är lagliga, dvs utförda av behörig elektriker. Kan du inte bevisa detta vid exempelvis en brand, kan du bli utan försäkringsersättning och till och med dömas till böter.

Hitta rätt stil på uttagen

Vad gäller utseendet på eluttagen så behöver du inte oroa dig. Är man noga med att lägenheten ska behålla sin ursprungliga stil och inte förfulas av moderna eluttag, går det lätt att hitta eluttag i de flesta stilar, både nytillverkade retrouttag och äldre uttag som säljs begagnade. Var bara noga med att alltid låta elektrikern kontrollera uttaget innan det installeras. Vill du ha hjälp att hitta rätt typ av uttag kan din elektriker också hjälpa dig. En bra elektriker i Göteborg har koll på var man hittar begagnade eluttag i antikaffärer, byggnadsvårdsbutiker osv. På så sätt säkerställer du en modern elförsörjning på ett vis som harmonierar med lägenhetens stil.

Läs mer om vad en elektriker kan hjälpa dig med.

 

Dags att flytta? Välj rätt mäklare

7 jun 2018

En flytt är det avslutande delen i en längre typ av resa. Det första stationen och hållplatsen på den resan handlar om det naturliga: att fatta beslutet att det är dags att kontakta en mäklare och sälja den bostad man bor i. Det är inte ett helt lätt steg att ta. Dels så har man den känslomässiga aspekten att ta hänsyn till; man kanske har levt i bostaden under en längre tid, man kanske trivs i området, man har skaffat sig rutiner och vanor och man känner sig, helt enkelt, som hemma.

Dels så spelar även marknaden en roll. Speciellt i Stockholm och i synnerhet idag. Alla vill sälja till högsta tänkbara pris, Det har man också kunnat göra under en längre tid i Stockholm, till minimal ansträngning. Marknaden har varit så pass överhettad att varje objekt kunnat säljas och med en ganska god marginal.

Riktigt så enkelt är det inte idag. Idag är det mer av köparens marknad i Stockholm. Det finns dels väldigt många nyproduktioner där priserna börjat sjunka och dels finns det - i och med detta - också ett utrymme för förhandling. Den mäklare man anlitar kan vara avgörande i detta. För något år sedan kunde du kanske välja mäklare med plånboken - vilken byrå la sig lägst?

Anlita en erfaren mäklare från en större byrå

Idag så kommer erfarenhet och storlek att löna sig - även om det kostar lite mer pengar. Din bostad kommer att synas i rätt kanaler, den kommer att synas på rätt sätt - genom professionell styling och genom fina fotografier - och det stora kontaktnätet en erfaren mäklare byggt upp kommer att vara dig till gagn - hur många tidigare spekulanter har funnits på tidigare visningar, kan jag ringa dessa, finns det någon annan mäklare som har fler tips?

En annan fråga som måste ställas lite tydligare i dagens Stockholm är följande: ska man köpa först och sälja sedan eller vice versa? Idag så väljer många tryggheten som finns i att veta hur mycket pengar man har att röra sig med. Många mäklare råder dig således att sälja innan du köper. Att göra tvärtom var möjligt innan marknaden gick ner, idag tar ni en större risk i att tvingas sälja till underpris.

Det ger dels den trygghet vi nämnde och dels så innebär det också att ni har tid att vänta in rätt anbud. Skulle ni få det så kan det vara möjligt att begära ett längre inflyttningsdatum från köparen (så att ni har tid att hitta en ny bostad).

Annars får ni ta hjälp av vänner under en tid och kanske bo hos dessa under några veckor. ett tips här är då att ta hjälp med förvaringen. Kontakta ett företag inom magasinering och ställ alla möbler och annat bohag i ett uppvärmt, säkert och tryggt förråd.

Vad finns egentligen i området dit du ska flytta?

5 jun 2018

Att vissa områden är mer attraktiva än andra är en självklarhet. Men, vad är det egentligen som skapar detta och vilka detaljer kan få en förort i Stockholm att bli avsevärt mycket dyrare än en annan - trots att det bara skiljer en station med tunnelbanan dem emellan. Det naturliga svaret är närheten till centrum; ju närmare centrum man bor, desto mer attraktivt och dyrare blir en bostad.

Det är dock en sanning med viss modifikation. Faktum är att orter - Kärrtorp, Bagarmossen, Gröndal, Aspudden - som ligger en bit ifrån (det finns förorter som ligger närmare, men vars lägenhetspriser trots det är lägre) och som ändå har ett så pass grundmurat rykte att folk är beredda att betala dyrt för att bo där. Nyckelordet skymtade förbi i meningen ovanför: ett gott rykte.

En levande förort med goda kommunikationer

Ett gott rykte tar flera år att skapa och det sker inte över en natt. Dessutom så krävs det mer än att några stycken säger att förorten i fråga är trivsam att bo i. De orden måste kunna motiveras och ledas i bevis också.

Låt oss titta närmare på vilka ingredienser som finns i detta och hur man, så att säga, kan presentera en förort som är så lockande att spekulanter aktivt söker efter en bostad just där:

Akut tandläkare och möjlighet till snabb vård

 • Liv och rörelse: Vissa förorter är som en scen ur The Walking Dead. De boende pendlar till jobbet, handlar längs vägen och gå direkt hem till sig - det finns ingenting annat som, så att säga drar. De förorter som är attraktiva har mer liv; restauranger, caféer, samlingspunkter, små butiker, lekplatser för barnen och så vidare. Ett exempel på detta är Sveriges första förortstorg som ligger i Årsta. En plats som skapades i syfte att de boende skulle ha någonting att göra - gå på bio, se teater eller bara umgås i solens sken. Ett tecken på hur lyckad arkitektur kan skapa ett mervärde.
 • Tandläkare och vårdcentraler: Olyckor sker, folk blir sjuka och då man väl drabbas så vill man ha hjälp så fort som möjligt. Att kunna besöka exempelvis en akut tandläkare är något som kan göra stor skillnad. En akut tandläkare finns inte överallt, men där de väl erbjuder sina tjänster så finns det definitivt en större attraktionskraft. Här ska vi dock tillägga att just en akut tandläkare går att besöka i Stockholm oavsett var du bor i staden - det enda som krävs är att man först ringer och ser över vilka tider som finns tillgängliga. Man får hjälp inom 24 timmar - ofta betydligt snabbare. Vårdcentral talar sitt tydliga språk: ingen vill sitta på en buss eller tunnelbana med magsjuka eller någon annan åkomma.
 • Kommunikationer: Det behöver inte handla om att tunnelbanan ska finnas. I många fall kan bristen på denna vara nog så tilltalande. Men, man ska kunna ta en buss, åka pendeltåg eller tvärbana och ta sig till centrala Stockholm när man vill och utan att behöva vänta alltför länge.
 • Gemensamma intressen: Att många av de förorter vi nämnt är homogena sett till vilka som bor i de är också tilldragande. Vet man att det bor många barnfamiljer i ett område och där man själv har en familj med små barn så blir det en trygghet. Man kan snabbt komma i kontakt med personer i samma livssituation och skaffa sig goda vänner. Detsamma gäller andra saker - konst, en levande musikscen eller en att folk i allmänhet har ungefär samma ålder som en själv.

Hur flyttar man bäst en kristallkrona?

28 maj 2018

En kristallkrona hör helt klart till kategorin stort och ömtåligt gods - det är inte ett föremål man bara slänger ned i en flyttkartong med några kuddar. En kristallkrona kräver varsam hantering för att inte skadas. Särskilt viktigt är det att elledningar inte blir klämda och att prismorna inte har kontakt med varandra och repas. Ska du flytta själv är det viktigt att du tar dig tid att packa din kristallkrona väl, och att du ser till att alla som är inblandade i flytten vet vad vad de har hand om när de fraktar kronan.

Har du anlitat en flyttfirma, vill de ju alltid i god tid innan flytten veta om det finns något särskilt ömtåligt eller svårhanterligt gods vid flytten, så här är det viktigt att kristallkronan nämns. En flyttfirma har vanligen särskilda metoder för kristallkronor och  vet hur de ska hanteras.

Flytta själv

Det absolut viktigaste är som vi nämnde ovan att se till att inga ledningar kläms, samt att prismorna inte ligger mot varandra. De repas lätt, och därför ska varje prisma slås in för sig i tidningspapper eller liknande. Försök sedan att staga upp kronan så gott det går i en stor kartong, gärna med hjälp av skumgummi, kuddar eller så kallade förpackningschips som finns att köpa där man köper flyttkartonger. Det finns en speciell typ av flyttkartong för kläder som är lite högre, om din kristallkrona inte är alltför stor finns det stor chans att den går in i en sådan.

Ett annat alternativ kan vara att plocka isär hela kronan bit för bit och förpacka varje del inslagen i papper. Detta är det absolut säkraste sättet, om än tidsödande och tålamodskrävande. Samtidigt gör det det lättare att rengöra kristallkronan innan den hängs upp i den nya bostaden. Är din kristallkrona i behov av lite underhåll och service är detta en lösning vi rekommenderar starkt.

Anlita flyttfirma

Har man mycket stort och ömtåligt gods är det vanligtvis bäst att anlita en flyttfirma, som har stor vana av att flytta dylika objekt. De flesta flyttfirmor har til exempel flyttbilar som är utrustade med krokar i taket för till exempel lampor. Förutsatt att kristallkronans fästanordningar är i bra skick är det en mycket bra fraktlösning.

En del flyttföretag fraktar ömtåligt gods separat i specialutrustade bilar. När du anmäler till flyttfirman att du vill flytta en kristallkrona vill de veta vikt och storlek och även gärna ha en bild på lampan. Därefter beslutar de vilket fraktsätt som blir bäst. Utgångspunkten är alltid att det inte ska bli dyrare för dig som kund, samtidigt vill de ju kunna garantera kristallkronan når den nya adressen i lika bra skick som när den packades ned.

Om kristallkronan skadas

Om en kristallkrona blir skadad under transporten har flyttfirman en ansvarsförsäkring som gör att du blir ersatt. En skadad kristallkrona kan repareras, men inte av vem som helst. Inte ens alla lampexperter tar emot kristallkronor, utan man hänvisar vanligen till ett fåtal experter som är kvalificerade nog att återställa en kristallkrona till nyskick. Repade eller krossade prismor måste bytas ut, likaså skadade elledningar. Om en arm eller kedja har gått av måste den lödas ihop eller lagas på annat sätt. Det krävs stor kunskap kring många olika typer av kronor för att kunna erbjuda service av kristallkronor, därför är detta ett branschområde endast för experter.

Att ärva ett hus

8 maj 2018

Om en husägare dör utan att ha skrivit ett testamente, kommer huset och den avlidnes övriga egendom enligt svensk arvsrätt att gå i arv till de efterkommande, alltså barnen. Då ett hus inte så lätt delas upp i ett antal lika stora delar, brukar en del problem uppstå vid en sådan situation. Syskon som ärvt en fastighet är inte alltid överens om vad som ska ske med den. Någon kanske vill ha huset kvar i familjens ägo och hyra ut det, någon vill sälja det och dela upp pengarna, ytterligare någon kanske vill bo i huset och köpa ut de andra.

Att undvika kaos

Både ekonomi och känslor blandas i en enda röra när ett arv ska delas upp. Konflikter som ligger långt bak i tiden blossar upp och i värsta fall kan det hela utvecklas till en regelrätt arvstvist som slutar i stor osämja mellan syskonen.

Som husägare ska man vara medveten om detta, och noga planera för vad som ska hända med huset när man dör, gärna i samråd med barnen. Många drar sig för att tala om döden, inte minst barnen som absolut inte vill tänka på det. Men att ha en dialog om sitt eftermäle är viktigt. Det gäller att låta barnen förstå att man vill deras bästa, och inte vill att de ska bli samsas om pengar och fastigheter.

Barnens vilja

Beroende på barnens relation kanske de själva inser detta och redan för en dialog om hur de vill göra när deras föräldrar dör. En del syskon bestämmer sig för att de ska sälja allt och dela upp pengarna. Andra kanske kan föra en sansad diskussion om sina önskemål och kan komma överens. Att meddela sina föräldrar sin vilja och hur man har kommit överens är då en god idé, så att de inte behöver oroa sig för hur det ska bli.

Att dela upp arvet

Ytterst är det dock den avlidnes sista vilja som är det som gäller, och vill denne att huset ska gå till bara ett av barnen, då blir det så. Dock bör man se till att de andra barnen får likvärdiga arvslotter, annars kan det bli så att den som får huset måste lösa ut sina syskon, vilket kan vara svårt om pengarna inte finns. Varje syskon har rätt att få sin laglott, som är hälften av arvslotten. Man kan inte göra ett barn helt arvslöst.

Återigen gäller det att ha en öppen dialog med sina barn, kanske tycker alla att det är en bra idé att någon får huset, någon annan får något annat osv. Har man en öppen dialog visar det sig dessutom ganska snart att millimeterrättvisa inte är nödvändigt. Känsla av att tillhöra en varm och kärleksfull familj är viktigare, och att avstå en del av sin arvslott till förmån för ett syskon kan till och med kännas väldigt bra.

Tala öppet

Det är när misstankar och känslor av att förfördelas som de negativa känslorna kommer i spinn, och kan leda till svåra tvister mellan syskon och att hela familjer splittras. Den som börjar bli till åren har alla anledning att börja fundera på sitt eftermäle och att involvera sina barn i den diskussionen

Att flytta farligt gods med IBC-tankar

19 apr 2018

När man flyttar är man alltid skyldigt att meddela flyttfirman om man har något särskilt skrymmande gods, eller miljö- eller hälsofarliga produkter i bohaget. Flyttfirman avgör då om man ska vidta några särskilda åtgärder för godset. Flyttar du själv bör du göra detsamma. Hälso- eller miljöfarligt gods kan till exempel vara kemikalier, färger, lösningsmedel, explosiva ämnen, gaser och annat som du kanske använder i din verkstad eller ateljé.

IBC-tank är en bra lösning

Att flytta farligt gods med övrigt bohag i en vanlig flyttbil är inte att rekommendera, utan det lämpligaste är att använda kärl avsedda för säker hantering, till exempel en IBC-tank. En IBC-tank är ett kvadratiskt kärl i PVC-plast, vanligen ungefär en kubikmeter i storlek och innesluten i ett stålgaller, som skyddar tanken från stötar och från att klämmas. På grund av sin form och robusta konstruktion är en IBC-tank mycket väl lämpad för frakt av farligt gods, men de används också till att frakta bulkmaterial som sand och grus, samt livsmedel som till exempel spannmål och ris. IBC-tankar kan staplas på varandra och fraktas på lastbilsflak, pråmar, tåg och flyg.

På bondgårdar används IBC-tankar vanligtvis som regninsamlare och som dricksvattenbehållare åt djuren. Men de används också till att frakta diesel till traktorer och andra maskiner. Det är naturligtvis viktigt att man separerar de tankar som används till hälsofarligt gods och de som ska användas till vatten och livsmedel.

Lätt att frakta

I en IBC-tank kan du frakta diesel, bensin eller kemikalier på ett tryggt och säkert sätt. Tankarna kan då stå tillsammans med övrigt flyttgods i flyttbilen eller på släpkärran.Har du gasoltuber eller andra explosiva föremål kan det vara en bra idé att frakta dem separat, säkert förankrade och skyddade från stötar med exempelvis filtar eller liknande.

IBC-tankens konstruktion med stålgaller runt om gör att ditt brandfarliga eller miljöfarliga gods fraktas på ett säkert sätt till din nya adress. Tankarna kan även staplas på och bredvid varandra, vilket gör detta kärl väldigt utrymmesbesparande. För att lyfta och flytta tankarna behöver du en pallyft. IBC-tanken står på en medföljande pall av plast eller trä, en smidig lösning som gör att de enkelt kan lyftas och ställas på varandra.

Var köper man IBC-tankar?

Du hittar IBC-tankar enkelt på nätet, både nya och begagnade. EN begagnad IBC-tank bör vara rekonditionerad, dvs ordentligt urtvättad och sanerad från tidigare rymda material. Finns rester av kemiska eller giftiga ämnen kvar i tanken föreligger risk för oönskade kemiska reaktioner när du tillför någon ny vätska i tanken.

Att tänka på vid en flytt

12 apr 2018

Ska du flytta? Det viktigaste är när man väl bestämt sig för att flytta sina bopålar är att ha den nya bostaden ordnad. Har du tecknat nytt hyreskontrakt? Har du fått igenom köpet av den nya bostaden? Resten brukar ordna sig bara bostaden är ordnad; som skola, jobb, dagis och så vidare. Att flytta kanske har pågått som en längre tid som en tanke, som till sist blir en handling. Det gäller att tanken går till praktiskt handling, eller hur?

När det sedan är dags för själva flytten, gäller det att ta allt i tur och ordning; boka hyrbilen, eller flyttfirman. Skaffa riktiga packlådor och börja packa. Bestämma sig för vad som ska följa med eller som ska magasineras, sälja eller skänkas bort, eller slänga. När väl alla dessa saker är gjorda är det så dags för själva flytten.

Kom ihåg den viktiga flyttstädningen

Dessutom, när du väl flyttar är det dags för den viktiga flyttstädningen. I synnerhet är fastighetsägare noggranna med städningen och nivån på den om man flyttar från en hyreslägenhet. I bostadsrättslägenhet brukar man avtala om städning. Har den som du köpt bostaden av, inte städat är det bara att anlita en städfirma som kommer och städar bostaden och sedan sänder du fakturan på städningen till den som du köpt bostaden av. Har du en hyresvärd, brukar de komma och inspektera städningen. Har du inte städat ordentligt gör de likadant: anlitar en städfirma och sänder fakturan för städningen till dig.

Anlita en professionell städfirma

Därför kan det vara lika bra att anlita en städfirma från början. Varför lägga ner energi och ork på något som du ändå måste leja bort? Med RUT.-avdraget kan du i bästa fall sänka kostnaderna med hälften, men som mest med 25.000 kronor per år och per person. Enligt Skatteverket ingår följande tjänster inom det man kan göra RUT-avdrag för tjänster som gäller flytt av bohag mellan bostäder, flytt till och från magasinering, som ett led i en flytt, packning och uppackning, lastning, lossning och iordningställande av transport och flyttstädning och inflyttningsstädning. 

Letar du flyttstädning i Västerås?

Bara i Västerås finns det ett tiotal företag som arbetar med flyttstädning. Känner du ingen firma som arbetar med flyttstädning kan du alltid rådfråga nätet; googla då flyttstädning Västerås så får du flera förslag på företag som du kan kontakta och som erbjuder flyttstädning. Bor du inte i Västerås, skriver du in den ort där du bor i stället i sökfältet, men om du söker en professionell flyttfirma i Västerås kan du läsa mer här.

Måla lägenheten innan ni flyttar in

26 mar 2018

Har man tid och möjlighet är det alltid bäst att ha så mycket av den nya lägenheten fixad och färdig innan inflyttningen. I många fall är det såklart svårt att få till, beroende på hur stort renoveringsbehov som föreligger. Är tiden knapp väljer man kanske att fixa det nödvändigaste, som nya golv eller en badrumsrenovering.

Men har man tid så är det oerhört skönt att även ha målningen klar. Att måla i efterhand är naturligtvis möjligt, men det innebär en hel del extra krångel och risken är tyvärr ganska stor att målningen blir hängande i luften i flera år, och under hela denna tid går man och irriterar sg på en sliten tapet eller ett en färg som inte helt överensstämmer med den egna smaken.

Anlita en målare i Stockholm

I samband med en flytt, när hela lägenheten ska målas om, rekommenderar vi verkligen att man anlitar en målare. Att måla alla rum i en lägenhet är jobbigt, och tar tid. Framför allt är det förarbetet som är tidskrävande, och som ställer höga krav på den som utför det. Skillnaden mellan ett proffs och en glad amatör ligger ofta just i hur väl man förbereder sig och gör underarbetet. Står man själv och ska måla tre sovrum, ett kök och ett badrum är det lätt att det blir lite slarvigt, vilket direkt kommer att synas på det färdiga resultatet.

Dessutom har man ju ofta annat att tänka på vid en flytt. Sköt du planeringen och packa i lugn och ro, och låt en professionell målare göra jobbet. I Stockholm finns många duktiga och erfarna målare att välja mellan, målare som förutom att de är duktiga yrkespersoner även kan ge goda råd vad gäller färgval, nyanser och annat. De flesta målare utför dessutom även tapetsering, något som kan komma väl till pass, till exempel på en fondvägg i kök eller sovrum eller i barnens rum.

Att hålla igen variera sig

När man planerar väggarna i sin nya lägenhet kan det vara svårt att föreställa sig slutresultatet och vad konsekvenserna blir av olika färgval. Gillar man färg ska man definitivt våga använda sig av det, men här gäller det att hålla igen på färgstyrka och knallighet. En färg kan se perfekt ut på ett färgprov, men över en hel vägg ser den plötsligt alldeles fr skrikig och påträngande ut. Dra alltid ner i intensitet, tänk lite smuts och lite grått i färgerna så är chansen större att du träffar rätt. Även här kan en målare så klart hjälpa er att ta ett bra beslut.

Det är också en bra idé att inte använda sig av samma färg i alla rum, utan att variera sig så att varje rum får en personlig prägel. Tänk gärna på vad ni vill ha för inredning, tavlor och textilier i varje rum, bestäm för ett tema centrerat kring två eller tre färger, och låt väggarna bilda en fond till detta. Här spelar såklart även golvens utseende in.

Hur lång tid tar det?

En professionell målare i Stockholm är van att jobba snabbt, i grova drag kan man faktiskt räkna med någon dag per rum inklusive både förarbete och två strykningar. Har du en vecka på dig mellan att du får nycklarna och inflyttningsdatumet så är chansen stor att en duktig målare hinner med allt, och du och din familj anländer med ert bohag till ett nymålat hem som känns fräscht och inbjudande.

När du anlitar en målare är det naturligtvis bra ju tydligare du är med vad du vill ha hjälp med och när det måste vara klart, så kan målaren hjälpa dig på bästa sätt och även uppskatta kostnaden bättre. Lycka till med målning och flytt!

Kom ihåg detta när du flyttar

5 mar 2018

Det är mycket att ordna när man ska flytta. Samtidigt är det (oftast) ett kärt besvär. Att flytta innebär oftast en nystart, en förändring till det bättre, en chans att ändra sitt liv till det bättre. Det kan ju vara olika skäl till att man flyttar; man kanske har blivit kär och vill flytta tillsammans. Då brukar flytten gå som en dans. Att vara kär ger ofta mycket energi. Livet leker och att få vara nära den man är kär i, är härligt.

Flyttar man däremot ifrån varandra, kan det ofta vara för att man inte kommer överens. Även om anledningen är tråkig, brukar det ändå kännas bättre när man väl har tagit steget och ska flytta. Det är ofta beslutet vad man ska göra som kan upplevas som det jobbigaste. Då kan själv flytten och beslutet kännas bättre. Är flytten till ett större hus därför att man har blivit fler är det en positiv anledning till flytt. Kanske ni har hittat drömhuset och det känns underbart att få flytta in i det nya huset. Dock finns det några saker som ska ordnas innan ni kan flytta in.

1. Flyttbilen

Har ni redan ordnat med bokning av flyttbilen? Annars är det bäst att göra det så fort du vet datum för inflyttning. Det brukar vara en miljon andra som ska flytta samtidigt med dig; alltså antingen i slutet, eller i början av en månad. Då kan det vara bra att veta att du har en bil som är klar och du kan flytta in när du önskar det.

2. Packningen

Har du ordnat med flyttlådor? Annars är det hög tid att göra det och packa. Använd inte bananlådor, även om det är gratis. De håller inte för saker som behöver packas. Det bästa är att antingen hyra eller köpa riktiga flyttlådor. Glöm heller inte att packa så jämnt det bara går. Har du böcker bör du packa en låda med böcker så att de fyller lådan endast ett lager. Detta för att lådan inte ska bli för tung.Du kanske behöver magasinera en del av sakerna och möblerna som du inte vill ha med till nästa hus?

3. Själva flytten

När du vet datum för själva flyttdagen, fråga nära och kära om flytthjälp. Även om ni är starka själva och kan kanske bära det mesta är det både trevligt och säkrare att flytta möbler och tunga saker tillsammans. Fråga vänner, släkt och bekanta om de kan komma och hjälpa dig. Kom ihåg att om de ställer upp, behöver du själv också ställa upp när de frågar dig om hjälp.

4. Flyttstädningen

Efter att allt är borta i den gamla bostaden, är det lättast att städa. När det är tomt, ser man tydligt var det finns fläckar och du ser bättre var du behöver lägga ner extra energi på att göra det rent. Kraven på en flyttstädning är mycket högre än när det kommer till vanlig vecka- eller hemstädning. Du får inte lämna kvar fläckar i kyl, frys, spis, eller smuts i toalettstolen, handfat, dusch, kakel, golvbrunn och på fönster eller väggar.

Tycker du att det är jobbigt att efter flytten åka tillbaka till din gamla bostad och städa, kan du alltid anlita en städfirma som gör jobbet åt dig. Med RUT-avdraget får du göra avdrag på din inkomstskatt. Är du under 65 får du göra avdrag på alla slags städningstjänster, liksom flyttstädning, upp till 5+ procent av flyttstädningen och som mest 25.000 kronor per år och person. Det gör din kostnad mycket mindre och det är samtidigt en otrolig hjälp mitt i det kaos som ofta en flytt kan innebära. Här hittar du en pålitlig flyttstädning i Linköping.

Så använder göteborgarna rutavdraget

7 feb 2018

Flyttstädning, gräsklippning och barnpassning. Tjänsterna som omfattas av RUT är många, och de tycks bara bli fler. Ända sedan avdraget infördes har efterfrågan för många av dessa tjänster exploderat. Det här har lätt till att många mindre firmor startats och att många, som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden, har kommit i arbete.

Användningen varierar mellan olika delar av landet

Runt om i landet används avdraget på olika sätt, och med olika frekvens. Exakt vilka tjänster som används framgår inte av Skatteverkets statistik – det kan till exempel handla om flyttstädning eller IT-hjälp – men det framgår däremot hur många som har använt sig av avdraget och till vilka summor. I den här texten tittar vi på Västra Götaland, och då framför allt Göteborg samt närliggande kommuner.

Användningen ökade snabbt

Tittar vi på relativt stora kommuner, som Mölndal och Borås, ser vi att användandet har ökat rejält sedan 2009. Det här året var det till exempel 1 012 personer som köpte avdragsgilla tjänster och använde sig av avdraget, och då till en summa av 2 132 166 kronor. Redan året efter hade antalet köpare mer än fördubblats (från 1 012 till 2 289 personer) och summorna mångdubblats (från 2 132 166 kronor till 11 609 171 kronor). En rejäl skillnad, således. Statistiken för Borås följer samma mönster: år 2009 använde 1 092 personer RUT till en summa av 3 124 123 kronor, medan 2 980 personer använde avdraget 2010, och då till en summa 13 803 255 kronor.

Göteborg

För den största staden i landskapet, Göteborg, är statistiken bristfällig. Vi ser dock att antalet köpare under 2009 var 6 640 stycken, men inte till vilka summor dessa använde avdraget för. År 2010 är det tvärtom – då ser vi inte antalet köpare, men att beloppet var 72 557 339 kronor i Göteborg. Summorna som sätts i rörelse för tjänster som till exempel flyttstädning i Göteborg och barnpassning är stora.

Alltfler använder RUT

Hoppar vi fram till 2017 är statistiken dock tydlig – och den har ökat rejält. I Göteborg använde då 44 648 personer avdraget till en summa av nästan en kvarts miljard. I Mölndal använde 5 790 personer avdraget till en summa av 34 720 170 kronor. Borås ligger fortfarande hyfsat nära Mölndal i statistiken, med 7 681 köpare och 38 632 039 kronor under 2017. De är dock inte i närheten lika flitiga som Göteborgarna att anlita tjänster som flyttstädning, barnpassning och gräsklippning. Naturligtvis är jämförelsen orättvis, då Göteborg är betydligt folkrikare.

En mäklare skapar mervärde

27 jan 2018

Man har i och med internet och den tillgänglighet som detta redskap erbjuder kunnat se hur allt fler privatpersoner väljer att sälja sina bostäder på egen hand och där man således väljer bort att anlita en mäklare för ändamålet. Det här är något som är extra vanligt i Stockholm och detta är också ganska enkelt att förklara. Står man inför att sälja en bostad i Stockholm så vet man också att en vinst kommer att göras och att man då – genom att välja bort en mäklare och dennes tjänster – också kan maximera denna. Det är egentligen bara att kolla på hur prisbilden i det område man bor i ser ut och därefter lägga sig på en nivå som matchar priset för kvadratmeter där. Har man en bostad i Östermalm – ja, då söker man upp vad grannar och andra boende där sålt- och köpt sina bostäder för och sedan är det bara att applicera priset till sin egen lägenhet.

Är det verkligen så enkelt att sälja sin bostad och krävs det inte betydligt mer – varför anlitar man då överhuvudtaget en mäklare på Östermalm och varför säljer inte alla personer utan en sådan?

Naturligtvis så är det hela inte så enkelt och mycket tyder på att de som sålt exempelvis en bostad på Östermalm utan mäklare i själv verket har förlorat pengar snarare än tjänat sådana – även om man räknar in arvodet som en mäklare tar. Det är nämligen så att en mäklare är ett proffs och att man genom att anlita en sådan också får ta del av en expertis – på samma sätt som man anlitar en snickare, en elektriker eller en plåtslagare.

Man köper en tjänst som ger det bästa resultatet och om man väljer en mäklare så innebär detta att man får en stor kundkrets, man får en lokalkännedom, man får visningar, man får kunskapen om att sälja i rätt läge och man får större chans till budgivning – punkter som samtliga kan driva upp priserna till nästa nivå – oavsett om det handlar om Östermalm eller Årsta.

Är verkligen en mäklare pålitlig?

Det finns dock ytterligare en dimension som förklaring till varför personer i Stockholm väljer att sälja utan mäklare. Detta beror på att förtroendet för sådana naggats i kanten under senare år – man har kunnat läsa i tidningar om fejkade budgivningar, lockpriser och andra otrevligheter och tyvärr så är det så att dessa rapporter i många fall också stämmer.

Många mäklare har använt ljusskygga metoder och som kund så gör man bäst i att därför vända sig till större företag snarare än mindre. Genom att välja en etablerad mäklare så säkerställer man också att allt kring sin förestående bostadsförsäljning går rätt till. Varför?

Jo, därför att de större mäklarfirmorna i Stockholm lever på sitt goda rykte och renommé – de behöver inte fuska och de har heller inte råd att göra det. Oavsett om du ska sälja- eller köpa en bostad i exempelvis Östermalm så bör du således se till att den mäklare som finns med representerar en etablerad firma.

Hitta bra flyttstädning i Malmö

10 jan 2018

Efter alla vedermödor man går igenom vid en flytt; packande, planering, organiserande och bärande, återstår till sist bara det allra tråkigaste och jobbigaste – att flyttstäda den gamla lägenheten. Ska det behöva vara på det viset? Naturligtvis inte, de allra flesta anlitar en pålitlig städfirma för att sköta flyttstädningen.

Många fördelar

Det finns många fördelar med att anlita en städfirma för flyttstädning, och det är inte ens särskilt dyrt, sett till arbetsinsatsen. Anledningen till det är förstås möjligheten till RUT-avdrag. En annan stor fördel är förstås att du får loss tid att ägna dig åt omsorg åt den nya lägenheten, packa upp och komma i ordning. Ofta har man inte så mycket tid vikt åt flytten eftersom de flesta måste gå tillbaka till jobbet ganska snart. Det rör sig antagligen om två helgdagar man har på sig att flytta allt bohag och samtidigt hinna med att flyttstäda den gamla lägenheten. I en stor stad som Malmö kan det dessutom röra sig om ganska stora avstånd att köra mellan den gamla och den nya bostaden.

Anmärkningar på flyttstädningen

Med en städfirma som kirrar flyttstädningen har du i stället två dagar på dig att helhjärtat ägna dig åt flytten. Så fort du tömt den gamla lägenheten kan städfirma sätta igång med att få din gamla lägenhet skinande ren för den nya hyresgästen eller lägenhetsinnehavaren. Människor som ska flytta in i en ny lägenheten har inte sällan en ganska kritisk blick och det är inte ovanligt att man anmärker på just flyttstädningen. Har man utfört städningen själv kan det vara svårt att försvara sitt arbete och hävda att man gjort det som förväntats av en i fråga om städning.

Har du anlitat en städfirma kan du lämna alla sådana eventuella schismer till flyttfirman. En seriös flyttfirma har hundratals utförda och godkända flyttstädningar under bältet och vet vad som krävs. Finner de att den nya hyresgästerna klagomål är rimliga gör de så klart om städningen, självklart utan extra kostnad för dig. Annars tar de diskussionen med den nya lägenhetsinnehavaren och du kan koncentrera dig på din nya bostad.

Vad som krävs vid en flyttstädning

Det finns inga speciella lagar eller regler för vad som normalt ska ingå i en flyttstädning, det som gäller är bara att det ska vara ”helt rent”. Mäklarsamfundet, som är Sveriges mäklares branschorganisation, har dock tagit fram ett material där man anger hur en grundflyttstädning ska gå till, och de flesta mäklare brukar hänvisa till den när kunder har frågor om flyttstädning.

Det handlar om att rengöra alla ytor, som väggar, golv, skåpluckor och garderober (både in- och utvändigt). Fönsterbågar, karmar och persienner i alla rum ska också rengöras. Hål efter tavlor ska spacklas igen, men behöver inte målas. Alla vitvaror, som kyl, frys och spis, ska rengöras noggrant. Det ska även rengöras bakom dessa. Ventiler ska göras smuts- och fettfria, samt golvbrunn och ventiler i badrummet, där även all interiör som toalett, badkar, duschkabin osv ska vara helt rent.

Det är helt enkelt mycket jobb. De flesta städfirmor har en lista på sin hemsida där det står vad som ingår i deras flyttstädning. En sak som vanligtvis inte ingår är spackling av hål efter tavelkrokar och liknande samt rengöring av persienner, men det varierar. De moment som inte ingår kan vanligen beställas som extratjänster för en mindre summa, annars får man göra det själv innan man flyttar.

 Anlita en städfirma i Malmö

Är man trött och stressad känns det skönt att ha anlitat en städfirma för jobbet med flyttstädning. I Malöm finns många bra städfirmor som utför säker och professionell flyttstädning. Med RUT-avdraget får du ner arbetskostnaden med hela 50 procent och att få en normalstor trea helt ren kostar oftast inte mycket mer än ett par tusenlappar. Läs www.flyttstädningmalmö.biz för mer information.

Mycket ett städa vid flytten

29 dec 2017

Det finns en risk att din flytt drar ut på tiden; detta då det finns flera olika moment som kan sabotera din tidsplan. Att få bilen på överenskommen tid är en sak, att bära alla möbler en annan, dålig planering gällande packningen är en tredje. Kort sagt: varje flytt handlar om god planering och det handlar om att varje liten pusselbit måste passa in i nästa för att den ska flyta på så bra som det bara är möjligt. Vi har medvetet lämnat ute den största pusselbiten och den pusselbit som är svårast att få på plats - en flyttstädning. Ser man till en flyttstädning och vad som ingår i en sådan så kan vi bland annat säga att följande ytor och områden ska städas: 

Detta - och mer - ska städas vid en flyttstädning

 • Alla golv
 • Alla lister
 • Alla lådor - in- och utvändigt.
 • Väggarna och taken ska torkas rena
 • Köksbänkar, diskhon, spisen - och ugnen - samt fläkten ska vara rengjorda
 • Allt inne i badrummet: kakel, dusch, handfat och toalett
 • Alla garderober ska vara urtorkade
 • Fönstren ska vara putsade - på alla sidor.
 • Samtliga armaturer ska rengöras
 • Förråd ska sopas ur

Därför ska en flyttstädning genomföras

Detta alltså bara som ett axplock av vad som ska städas. Vad händer då om man inte hinner, är det så farligt att strunta i sin flyttstädning eller bara städa lite halvdant? Ja, du kan säkert svara på frågan själv om du, så att säga, ställer dig på andra sidan. 

Hur skulle du känna om du öppnade dörren till din nya lägenhet i Norrköping bara för att upptäcka att det är ostädat? Däri ligger svaret till varför en flyttstädning är viktig att göra - man underlättar för den andre parten i flytten, man förenklar för dennes inflyttning och man gör att personen i fråga kan flytta in med en god känsla i kroppen. 

Om du inte flyttstädar kan du dessutom blir ersättningsskyldig där du tvingas betala en summa som exempelvis täcker kostnaden för en städfirma som anlitas av de nya ägarna till din bostad. Vi har tre råd om hur du ska göra vid din flyttstädning i Norrköping - eller var du nu än bor - och de ser ut som följer: 

 1. Dra av på priset. En möjlighet är att du säljer din bostad i Norrköping lite billigare och där de subventionerade priset innebär att du slipper städa.
 2. Planera bättre. Se till att du verkligen ha tid att genomföra en flyttstädning.
 3. Ta professionell hjälp. Att anlita en städfirma är ingen dum idé - i synnerhet nu då Rut-avdraget finns tillgängligt och där en flyttstädning räknas som en hushållsnära tjänst.
 4. Glöm inte möjligheten till RUT-avdraget. Gör du det får du ett kraftigt rabatterat pris.

Vad avgör priset på flyttstädningen?

9 nov 2017

Genom att jämföra flera olika städföretag kan man spara relativt mycket när flyttstädningen ska bokas. Men man bör även vara medveten om vad städföretagen tar hänsyn till när de sätter priset. Ett exempel är att många tar extra betalt om städning ska utföras på helger. För att få fram vilka faktorer som avgör priset har tio städföretag i Uppsala ställts mot varandra. De främst förekommande faktorerna var då följande:

Materialkostnad – Detta är en punkt som tydligt skiljer städföretagen åt i Uppsala. En del uppger att priset för flyttstädningen inte innefattar material men att kunden måste köpa detta av företaget. Andra kräver att kunden själv har städmaterial hemma.

Med eller utan RUT – Så länge som städningen utförs i en privatbostad finns möjligheten att få RUT-avdrag. Är det två personer som är skrivna på samma bostad kan man dela på avdraget eller fördela hela summan på en av personerna. Är det däremot en företagslokal eller föreningslokal är detta avdrag inte möjligt att få.

Obekväma tider – De flesta flyttstädningar sker dagtid. Det är även ytterst få företag i Uppsala som erbjuder andra städtider. Men i vissa fall finns behovet att få städningen utförd på natten eller väldigt sent på kvällen. Eftersom personalen får OB-tillägg så blir det även dyrare än att anlita hjälpen på dagtid.

Helg/Röda dagar – Även när det kommer till städning på helger eller andra röda dagar så blir den totala kostnaden högre eftersom personalen får OB-tillägg. En del företag väljer att ha ett standardtillägg per dag medan andra beräknar tillägget på annat sätt.

Storlek- Det som främst avgör hur mycket en flyttstädning kostar är hur stor bostaden är. Det vanligaste är att man betalar per kvadratmeter. Men det finns även de städföretag som avgör priset utifrån hur många rum det är.

Fönsterputsning – Fönsterputsning ingår i regel inte i en klassisk flyttstädning. Samtidigt är det något som man måste genomföra innan man lämnar över bostaden till nästa hyresgäst. Här får man helt enkelt undersöka vad som är det billigaste alternativet. Är det att låta städföretaget både ta hand om flyttstädning och fönsterputsningen – eller ska två olika företag anlitas. Kanske kan du själv putsa fönstren för att därigenom spara pengar.

Extrakostnader – Om ett företag anger att en flyttstädning kostar 1000 kr så bör man alltid fråga ifall det uppkommer andra kostnader. Det är nämligen inte helt ovanligt att det tillkommer utkörningsavgift och faktureringsavgift. Det kan därmed innebära kostnader på ytterligare några hundrakronor.

I jämförelsen av dessa städföretag i Uppsala så väger storlek på städobjektet alltid tyngst. Men de andra småavgifterna kan vara nog så viktiga.

Läs mer på http://www.flyttstädninguppsala.net/.

Vårdnad vid flytt till ett annat land

1 nov 2017

Att skiljas med barn inblandade ställer högre krav på samarbete, lyhördhet och ett vuxet beteende i stort än vad en skilsmässa utan barn gör. Detta är naturligt; barnet kan fara väldigt illa av en skilsmässa och i synnerhet om denna inte sköts korrekt utan där föräldrarna hamnar i konflikt - om antingen det ekonomiska eller om den fortsatta vårdnaden om barnet i fråga.

Innan vi fortsätter så ska vi även tillägga att en ansökan om ensam vårdnad och en efterföljande vårdnadstvist kan vara den enda lösningen. Förekommer våld i hemmet - antingen mot barnen eller mot den andra föräldern - finns det missbruksproblematik, kraftiga samarbetsproblem, gravt psykiskt sjukdom (där barnet riskerar att fara illa) eller någon annan typ av problematik där barnet kan fara illa så bör ensam vårdnad tilldelas den andra föräldern. De flesta skilsmässor som sker brukar även efteråt innebära att föräldrarna delar vårdnaden om barnet och det är också något som föredras och förespråkas rent rättsligt (något som gör att en vårdnadstvist kan vara svår att vinna - man ser från domstolen sida att gemensam vårdnad är bäst för barnet).  

Dock: även om man skiljer sig och fortsatt har delad vårdnad så kan det ske saker som förändrar tillvaron och där en ansökan lämnas in om att den nuvarande vårdnadsformen ska ändras. Här kan samarbetsproblem vara en anledning. Den ena föräldern motarbetar den andre, lämnar- och hämtar inte i tid, dyker inte upp, svarar inte på telefonen och beter sig illa i allmänhet är samtliga exempel på varför många - ett bra tag efter avslutad skilsmässa - ger sig in i vårdnadstvist. En annan, relativt vanlig anledning idag , gäller utlandsflytt och hur vårdnaden ser ut vid en sådan och vi tänkte titta lite närmare på hur en sådan situation kan uppkomma och hur den löses.

Det är idag inte ovanligt att föräldrar med utländsk härkomst väljer att skilja sig - precis som alla andra - och att det då kan uppstå en situation där den ena föräldern vill återvända till hemlandet medan den andra, helt enkelt, vill stanna kvar i Sverige. Det här ger, av naturliga skäl, en knivig situation sett till vårdnaden. Det vanliga - där barnet bor kanske varannan vecka, var tredje helg och så vidare hos den ena föräldern - blir i stort sätt omöjligt att lösa. Här ska man även se till barnets skolgång i frågan. Hur fungerar studierna i det andra landet?

Det är en komplex fråga att lösa. Å ena sidan så ser man att gemensam vårdnad är att föredra, å andra sidan så är barnets trygghet det viktigaste och att då rycka upp barnet från trygghet och rötter skapar en stor oro. Man ska här tillägga att ensam vårdnad heller inte innebär att den andre föräldern kopplas bort. Nej, det finns fortfarande kvar umgängesrätt och skulle den ene föräldern välja att flytta utomlands så kommer denne även fortsatt att ha kontakt med sitt/sina barn. Här ska vi tillägga att en sådan situation dock innebär att den utflyttade föräldern kommer att - enligt föräldrabalken 6:15b - kommer att få betala en väsentlig del av barnets resor vid umgänget.

Ta kontakt med ett skickligt juridiskt ombud

Hur utfallet blir i dessa frågor är svårt att ge något svar på. Det krävs samtycke mellan föräldrarna om var - vilken plats - barnet ska bo på vid gemensam vårdnad. Når man inte den enigheten så ska de rådande förhållandena bestå - och det innebär att man som förälder inte får flytta med sig barn; exempelvis till ett annat land.

Det hela är svårt och det krävs ett skickligt juridiskt ombud för att ha så goda möjligheter till ensam vårdnad som möjligt i en sådan här situation. Barnets röst och vilja spelar viss roll och ju äldre barnet är desto större vikt fäster man vid vad han/hon vill. Men, det kommer bara att utgöra en del i en samlad bedömning.

← Äldre inlägg