Blogg

När du ska flytta utomlands

16 mar 2019

Det är en spännande sak att flytta utomlands. Innan du bestämt dig för att flytta dit kanske du har besökt landet mycket innan det. Bäst är ju om du kan det språk som de talar i det land som du ska flytta till. Vissa som är mer äventyrliga av sig, kanske tar saker och ting när de väl kommer och ser till att lära sig språket först när de är på plats. Så kan man också göra. Att flytta utomlands är ungefär som att skala en lök. Hur vi menar, kommer vi att förklara mer ingående här:

1. Första lagret – allt är fantastiskt och nytt

Många som har flyttat utomlands, framför allt till platser med människor som är helt annorlunda än en själv; till exempel från Sverige till något afrikanskt eller asiatiskt land, kan till en början – likt en förälskelse – se allt rosenrött i början av sin vistelse. Allt är nytt och spännande. Man är helt fascinerad av språket, människorna, maten och kulturen. Det är så roligt och fantastiskt. Landet är vackert, maten är god, människorna underbara och allt är tipp-topp. Till en början, ja.

2. Andra lagret – vad annorlunda allt är

När väl den först förälskelsen har lagt sig, börjar man upptäcka svårigheterna, eller de stora skillnaderna från det som man är van vid och hur det är på det nya stället. Man kanske upptäcker vilka skillnader det ändå är mellan dem, och en själv. Det som man förut tyckte var så fantastiskt till en början, blir i stället jobbigt, frustrerande, konstigt och märkligt. Om man är med om det och känner så här, ska man vara lugn. Så gott som alla, som flyttar till ett nytt land, är med om exakt dessa känslor. Det är jobbigt när andra är annorlunda vid vad man egentligen är van vid.

3. Tredje lagret – så lika vi är inom oss

Många stannar tyvärr endast så länge som det andra lagret av upptäckter sträcker sig. Kanske stipendiet eller arbetsuppdraget är över och det blir dags att återvända hem. Då kanske man återvänder med en känsla av frustration över "de andra". De är ju så konstiga, och allt är märkligt i det landet. Men, har man möjligheten att stanna kvar, trots frustrationen och känslan av att de är så konstiga där, kommer man sedan att kunna "skala av löken" med ännu ett lager av skal. Har man kommit så här långt, har man fått en fördjupad insikt och kunskap om det nya landet. När man har skalat av alla olikheter, lärt sig språket så pass bra att man förstår nyanserna i det, då kommer man att inse att alla människor i hela världen är likadana. Det är utseendet, mentaliteten, språket och kulturen som skiljer människor åt, men inuti är vi alla lika. Vi har samma behov, samma önskan och alla talar egentligen samma "språk".

Checklista för flytten

12 mar 2019

Ska du flytta? Det är många saker som man behöver tänka på när man ska flytta? Och därför är det lätt att glömma det som man behöver ordna med inför flytten. Därför kommer här en checklista för den som inte är så van vid att flytta – kanske det är första gången som man ska flytta? Då är det bra med en checklista som är lätt att bocka av medan man ordnar med de olika sakerna som har med ens flytt att göra.

1. Boka flyttfirma eller flyttbil

Det allra viktigaste är att bestämma vilket datum som du ska flytta. Så snart som du har gjort detta, rekommenderar vi att boka in flyttfirma eller flyttbil så att du får tag i en sådan precis den dag som du önskar flytta ut ur den gamla bostaden och in i den nya. Det är många som vill flytta under samma datum, nämligen. Det är antignen i slutet av månaden eller precis i början på månaden. De flesta betalar ju för sina bostäder i början eller slutet av månaden, vilket gör att man helst inte vill behöva betala för dubbla boenden, vilket gör att alla vill flytta under samma datum. Många flyttfirmor och uthyrningsfirmor har därför sänkt priserna för dem som vill flytta ett annat datum.

2. Skaffa hem packlådor

När man väl vet att man ska flytta, är det sedan dags att börja packa sina saker. Att flytta är ett utmärkt tillfälle att se till att göra sig av med saker som man inte längre varken vill ha eller behöver. Att då antingen sälja eller skänka eller slänga saker som man inte längre behvöer eller vill ha är en bra idé. Ett bra tips är att börja med sakerna som du har i garage, förråd eller i garderober. Allt det som man inte tänker på att man har. Kanske där finns en hel del som man bör slänga eller göra sig av med. Det är också lätt att glömma att man har dem, om du börjar med det då vet du att du inte glömmer att tömma garage, förråd och undanstoppade saker i garderoberna.

3. Skaffa bärhjälp 

När du vet vilken dag som du ska flytta är det förutom att boka flyttbil eller flyttfirma, bra att be om hjälp. Även om man skulle anlita en flyttfirma, kan det finnas tusen andra saker som man kan behöva hjälp med. Har man barn kan det vara bra att få barnpassning. Är barnen så stora att de vill hjälpa till, kan de gärna få vara med och böra saker. På det sättet blir de inkluderade i flytten.

4. Själva flyttdagen

När det är dags för själva flytten, se till att stiga upp tidigt. Det finns ofta något som man har glömt i sista minuten. Är du då uppe på språng, hinner du ordna med det sista innan flyttlasset ska gå iväg. Har du nycklar? Vet flyttfirman eller släktingarna vart de ska köra till en nya bostaden? Har du packat ner allt? Och viktigast av allt; har du ordnat med flyttstädning? Här kan du läsa mer om en flyttfirma i Tyresö.

Tips för en smidig flytt

16 jan 2019

När du ska flytta ur din bostad, är det många saker att tänka på. Vart du ska flytta är givetvis det viktigaste. Vad det är för slags bostad som du väljer att flytta in i, likaså. Vad den får kosta, eller om du ska hyra din bostad, är också viktiga beslut att fatta, innan du flyttar ur bostaden. Sättet att flytta på kan också variera alltefter hur du prioriterar att göra. Vissa aktiverar hela tjocka släkten och alla vänner och bekanta, andra väljer att anlita en flyttfirma för flytten. Du vet väl att du numera kan dra av på Rut-avdraget för både flytt och flyttstädning numera? Förut kunde man endast dra av för flyttstädningen, men inte för resten av flyttjänsten.

Anlita flyttfirma för flytten

Det absolut smidigaste sättet att flytta är att anlita en firma som kommer och hjälper en med allt som har med flytten att göra. Det är inte alla flyttfirmor som hjälper en med flyttstädningen, och det är inte alla flyttstädningsfirmor som kan hjälpa till med resten av flytten, såsom packning och uppackningen, flytt och flyttstädning. Vill du anlita en flyttfirma för alla de olika delarna av flytten gäller det att kontrollerar att en och samma firma kan erbjuda alla de olika delarna.

Endast anlita bärhjälp och transport

De flyttfirmor som erbjuder hjälp vid människors flytt är ofta flexibla och kan hjälpa till med endast en del av hela den process som det innebär att flytta. Då kan man be dem komma och endast utföra det som är tyngst; nämligen att bära ut och fylla flyttbilen med alla ens möbler och saker. De kan även komma och packa, om man vill det, men de flesta vill packa själva, då det ofta innebär att man ser till attgöra sig av med allt sådant som man inte vill ha med sig till den nya bostaden. Att bära ut och sedan in allt är verkligen en stor hjälp om man vill det.

Endast anlita flyttstädning

Tycker man det är roligt att bära upp och ner alla ens möbler och ut och in alla ens saker, kan man göra så, och i så fall endast anlita en flyttstädningsfirma som kommer och ser till att bostaden blir redo att ta emot nästa boende. De ser då till att det inte finns ett enda spår kvar av den som har bott i bostaden och så att nästa boende kan flytta in och göra den till sin. Behöver du flyttstädning i Uppsala? Läs då mer på: http://www.flyttstädninguppsala.biz.

Krön den lyckade flytten med catering

4 dec 2018

Det finns några stora No-no´s då man talar om en flytt. Dels så handlar det om en bristande förberedelse. Ett exempel på detta handlar om där man som flyttande ringt in ett större gäng av kompisar och släktingar som ska hjälpa till att bära. Då dessa väl anländer så har man inte ens påbörjat packningen och man har än mindre ordnat med kartonger att stuva ner alla föremål i. Det är tyvärr vanligare än vad man tror.

En annan sak som man alltid ska göra - men som många missar - handlar om det faktum att en flytt inte är färdig bara för att den sista möbeln stoppats in i flyttbilen. Nej, man måste även återvända och städa ur den bostad man huserat i. En flyttstädning är obligatorisk och sköter man inte den så kan man också få krav på sig om ekonomisk ersättning. Det var två saker som många missar och som man bör undvika.

Vi skulle även vilja addera en tredje. Hur betalar du dina vänner efter att de hjälp dig att flytta och hur kompenserar du det faktum att de offrat en helg i Stockholm - eller var du nu än må bo - bara för att bära dina tunga möbler och kartonger. Flyttpizza? Tänk om och tänk lite större. Vårt förslag: beställ catering.

Catering är en heltäckande tjänst

Visst, det är generöst att köpa ett flak öl och några pizzor. Men i ärlighetens namn så är det också rätt tråkigt och förutsägbart. Catering är ett helt annat sätt att visa uppskattning på och i Stockholm i synnerhet. Detta då just catering är - numera, ska tilläggas - en mer heltäckande tjänst där du fritt kan välja från olika menyer och dessutom - om tillstånd sökes och tilldelas er - få alkohol serverat.

Vi har ju ingenstans att vara - jag har ju just flyttat till lägenheten i Stockholm; hur ska vi kunna ha catering där? Det fina är att ni inte behöver det. Många företag inom catering kan nämligen även upplåta lokaler. Tänk själv att åka till en fin lokal efter en avslutad flytt och sitta med goda vänner, äta god mat och njuta av en kall öl serverad av kunnig personal.

Vi skulle definitivt säga att catering är att föredra framför den flyttpizza som alltid bjuds. Här är det dags för en rejäl uppdatering. Visa dina vänner hur mycket hjälpen du fått betyder. Priset för catering? Ja, det når inte kostnaden för en flyttfirma, det vågar vi lova. En annan fördel med catering är att du kan anpassa menyerna efter dina vänner. Finns det vegetarianer, allergiker eller någon som äter specialkost av andra skäl så har dessa ett stort - och spännande - utbud att välja bland också. Det serveras ingen tråkig grönsallad bara för att man undviker kött.

Många bra städfirmor i Solna

9 nov 2018

Bor du i Solna kan du alltid få tag i en billig och bra städfirma för till exempel en flyttstädning i Solna, kontorsstädning eller varför inte veckovis hemstädning. Anledningen till att det finns så många bra städfirmor i Solna är förstås att Solna har ett bra läge i Storstockholm, och många Solnabor pendlar mycket, och lever i allmänhet hektiska storstadsliv vilket föder ett behov av städhjälp. Samtidigt är kontorslokaler billigare att hyra här jämfört med inne i stan, vilket får många företag att etablera isg i Solna. Det gäller såväl företag som har behov av kontorsstädning, som städfirmorna själva, som kan ha Solna som bas och samtidigt operera över hela Stockholms län.

Allt fler i Solna tar hjälp med flyttstädning

Sedan RUT-bidraget infördes på städtjänster har antalet städfirmor i Sona skjutit i höjden i takt med att efterfrågan ökat. Fler hushåll i Solna har nu råd att anlita hjälp med flyttstädning, storstädning och hemstädning och många slipper gärna städningen. Sanningen är också att folk i allmänhet inte är lika bra på att städa som förr i tiden. Genom att anlita en städfirma med professionella städare som varsamt och effektivt kan genomföra även de mest krävande flyttstädningar, får man jobbet utfört samtidigt som det kostar förhållandevis lite. En flyttstädning av en fyrarumslägenhet i Solna kan kosta så lite som 2000 kronor efter RUT.

Hemstädning gör vardagen lättare

Eftersom många i Solna jobbar på andra platser runt om i Storstockholm finns ett behov av lösningar för att hinna med vardagen. För många Solnabor blir lösningen hemstädning. Att slippa städa frigör mycket tid som man i stället kan lägga på att umgås med familjen och hinna med fritidsaktiviteter och nöjen. Livet ska inte bara vara en serie krav, bor man nära en storstad som Stockholm ska man kunna utnyttja det också. Regelbunden hemstädning blir för många nyckeln till ett mindre stressigt liv.

Hemstädning sker enligt det intervall man önskar. Vanligen en gång i veckan, men man kan få städat mer sällan om man har mindre behov. Priset för veckovis hemstädning i Solna blir sällan mer än ett par tusen i månaden. I Solna där de flesta tjänar relativt bra är det en kostnad man gärna lägger på att få ett fräscht och välstädat hem och samtidigt kunna ha tid till annat.

Kontorsstädning ett stort behov i Solna

Många företag väljer att etablera sig i Solna på grund av de goda kommunikationerna och närheten till resten av Storstockholm. Dessutom är kontorshyrorna låga på många håll i Solna, något som naturligtvis gör läget än mer attraktivt. Större kontor har så gott som alltid behov av städhjälp, det blir helt enkelt inte kostnadseffektivt att ta hand om städningen själv.

Att ta hjälp med kontorsstädningen tjänar man således på som företag och det gör att efterfrågan är stor på denna typ av städning i Solna, vilket såklart avspeglar sig i utbudet. Kontorsstädning är det vanligaste fasta uppdraget för de flesta städfirmor i Solna.

Behöver din flyttfirma en försvarsadvokat?

8 nov 2018

Att driva en flyttfirma är ett delikat åtagande som måste skötas till punkt och pricka. Många har en given bild av att det handlar om att bära kartonger, möbler och annat bohag upp och ner för trappor, in i en flyttbil och därefter köra allting till kundens nya bostad. En bild som förvisso har viss substans - men dom definitivt inte ger hela sanningen om yrket.

På det stora hela så glömmer man nämligen bort att en flyttfirma flyttar det allra mest personliga som en person äger och har. Det innebär att tavlor som man samla på sig, dyra föremål, smycken och värdefulla - både ekonomisk och känslomässigt - möbler ska flyttas. Och: i och med att det finns en risk för olyckor så ligger också hotet om en framtida konflikt alltid över en flyttfirma.

Något som kan förhindras genom att man följer givna regler - exempelvis Bohag 2010 - att man har tecknat en försäkring som täcker eventuella skador, att man använder sig av hjälpmedel som minimerar risken för att någonting går sönder samt att man hela tiden internutbildar sin personal. Dessa detaljer hjälper - men de är inte 100% säkra. Olyckor händer ändå och det kan leda till att en kund inleder en process.

Vi menar att man tjänar på att anlita en försvarsadvokat i detta läge och låta denne sköta försvaret. Att man följt de saker vi ovan listade är bra. Men, de innebär inte att man har ett vattentätt fall och därför bör man - vid en tvist mot kund - säkra upp genom att anlita en försvarsadvokat i Stockholm.

Fler olyckor i Stockholm i samband med flyttar

Anledningen till att vi nämner en försvarsadvokat i just Stockholm är enkel och logiskt. I Stockholm sker flest dagliga flyttar, det finns störst urval av flyttföretag och det finns också störst chans att olyckor inträffar. Det senare som en följd av två saker - flyttföretagen har en väldigt varierande kvalitet och trafiken har en stor betydelse i hur en flytt fortlöper. Det senare är ett kritiskt moment i Stockholm som har ett större trafiktryck än andra städer. Det spelar ingen roll hur skicklig en flyttfirma är, hur noga man bär och packar - man kan inte påverka hur tredje person kör bil. Det är omöjligt.

Som kund så kan man dock påverka det andra. Genom att se över vilka flyttföretag som finns och anlita en med gott rykte - och som följer Bohag 2010 - så kan man göra sin flytt säkrare.

En logisk följd är att man låter referenser sköta valet snarare än att aktivt jaga det lägsta priset. Låter man den billigaste flyttfirman sköta flytten - ja, då får man också vara beredd på att saker och ting kan hända, att en tvist kan ta fart och att du som privatperson tvingas försvara dig mot flyttfirmas försvarsadvokat. Där vill du inte hamna: välj rätt direkt.

På sajten http://www.försvarsadvokatstockholm.biz kan du läsa mer om hur en adokat kan hjälpa dig.

Det är jobbigt att flytta

29 okt 2018

Sällan hörs så många svordomar som i samband med en flytt. Det handlar om att bära tungt, det handlar om att gå många svängar och det handlar om att packa rätt. Till detta så ska man även se till att köra en tillräckligt stor bil – eller släp – fram och tillbaka mellan punkt A och punkt B.

Ett faktum som kan vara nog så påfrestande i en stad som Stockholm – ska du flytta mellan exempelvis Sollentuna och Årsta så får du också räkna med några mindre angenäma timmar i en bilkö. De största och mest ljudliga svordomarna hörs dock oftast då flytten i fråga är färdig och så man står vid målsnöret; bara för att inse att det värsta är kvar.

En flyttstädning måste ske

Det som alltid måste ske i samband med en flytt är nämligen att man måste städa ur den gamla bostaden. En städning som heller inte är den normala där man dammsuger lite, torkar golven och rengör bänkskivorna med en trasa – nej, det handlar om en flyttstädning och det är någonting som kräver fokus, tålamod och mycket tid. Det senare – tid – är något man sällan har i samband en flytt; något som i sin tur leder till fusk och det kan också kosta ganska mycket.

Om man ska flytta in – personen som köpt din bostad i Sollentuna – och upptäcker att det inte genomförts någon flyttstädning så har man nämligen rätt att begära ersättning. Den ska – med råge – täcka kostnaden för en städfirma. Med all rätt också: hur skulle du själv agera – och reagera - om det inte städats där du står redo att flytta in? Man genomför en flyttstädning för att underlätta för varandra och gör man inte det – ja, då får man också vara beredd att betala.

Så kan du slippa en flyttstädning

Det kan dock finnas en lösning som gör att du själv slipper städa ur din bostad. Två alternativ kan vara gångbara:

  • Du anlitar en städfirma på egen hand. Genom att anlita en städfirma på egen hand så kommer du billigare undan. Detta genom att du då kan använda sig av rut-avdraget och dra av halva kostnaden för arbetet. Har du en lägenhet på runt 70 kvm i Sollentuna så är en rimlig summa för flyttstädning . inklusive rut-avdrag och moms - ungefär 1800 kronor. Det är inte gratis - men det är i jämförelse med den summa som de nya ägarna kan skicka till dig. vid utebliven flyttstädning, att anse som låg. Dessutom slipper du anstränga dig också.
  • Du förhandlar bort den. Du kanske kan sänka köpeskillingen med några tusenlappar för att slippa flyttstäda? De nya ägarna kanske vill att du lämnar någon möbel kvar i bostaden? De kanske kan slippa betala en del av hyran som finns kvar av månaden? Du kan förhandla på olika sätt, men det är upp till köparna att acceptera. Vill de inte så måste du också se till att din flyttstädning blir utförd.

Ska du flytta från Bromma?

12 okt 2018

Är du uppvuxen i Bromma, eller har du bott i den stadsdelen större delen av ditt liv där? Bromma är känt, åtminstone i Stockholm och för stockholmare som en mycket trevlig stadsdel som erbjuder många villor och radhus och lägenheter för åtminstone 60-70.000 Brommabor. Här finns stora naturområden, Mälaren och lummiga naturreservat. Här finns närmare 8.000 villor och småhus. Bromma gränsar till Kungsholmen, Mälaren, Kärsön, Grimsta naturreservat, Spånga, Sundbyberg och Solna. 1916 blev Bromma en del av Stockholms stad. Här ligger även Bromma flygplats med flygrutter till några av Europas huvudstäder och de flesta inrikesflyg. Här finns 14 grundskolor och gymnasier och förskolor. Vad som är mindre känt är att här finns 4 vackra slott.

Ska du flytta från Bromma?

Är det dags att flytta från Bromma? Om det är så att du ska flytta från Bromma finns det några bra tjänster som du kan anlita för din flytt. Här finns ett 10-tal flyttfirmor som alla kan erbjuda flyttjänster. De flesta av dem erbjuder en hel palett av tjänster som hör ihop med en flytt; packning, transporten och uppackning. Inte alla, men några av dem erbjuder även flyttstädning. Har du väl packat, slängt, ratat, skänkt bort eller sålt det som du antingen vill ha med i din flytt är det sedan dags att flytta på allt, tömma bostaden och sedan ska man städa den intill nästan klinisk renhet. Sedan är det inte nog med det. Sedan ska man packa upp allt, möblera den nya bostaden, skaffa in det som fattas och göra sig hemmastadd i den nya bostaden.

Anlita alla flyttjänster eller delar av den

Om man vill kan man anlita hela paletten av flyttjänster. Vill man kan man alltså lämna över sin gamla nyckel till den bostad man flyttar från – och flyttfirman tar hand om allt; packningen, transporten och flyttstädningen, plus uppackning. Eller så kan man välja vilken del i allt detta som man vill ha hjälp med och göra en del själv. Till exempel är det ju omöjligt att veta för en flyttfirma vilka saker du vill ha med och vilka som du helst vill slänga.

Anlita flyttstädning i Bromma

Vill du till exempel ansvara för packningen och uppackningen men inte vill städa allt, kan du anlita en flyttstädning i Bromma. Det kan vara väldigt betryggande att lämna över flyttstädningen till en professionell städfirma som vet hur man bör städa för att flyttstädningen ska godkännas, antingen enligt Mäklarsamfundets avtalregler, eller så att en hyresvärd blir nöjd.

En golvslipning kan leda till högre slutpris

29 sep 2018

Sälja eller vänta ut marknaden? Den frågan är det många i dagens Stockholm som brottas med. Det har nämligen kommit att ske en tydlig förändring gällande priserna för bostäder. För bara något år sedan så var det riskfritt att sälja; du kunde lägga ut din bostad till försäljning och dels få den såld och dels också sälja den till ett högt pris. Detta oavsett hur bostaden i fråga såg ut; låg den hyfsat rätt - närförorter inkluderat - så var den också per se att anse som attraktiv i en köpares ögon.

Idag dock: marknaden har svalnat och i många fall så pass mycket att man får i rena minusgrader. Det är inte så enkelt att sälja en bostad i Stockholm längre och man kan definitivt inte räkna med att göra så med vinst. Naturligtvis så är det en fråga om när man köpte sin bostad också.

Köpte du en för 10 år sedan så kommer du definitivt att sälja med plus; köpte du en för något år sedan - då priserna var som allra högst - så blir det tuffare. Inte omöjligt - men betydligt tuffare och med en större ansträngning från din sida.

Det är säljarens marknad och du måste få din lägenhet att sticka ut och bli mer attraktiv. Först då kan du nå ett högre slutpris. Lyckligtvis behöver inte denna ansträngning innebära en total lägenhetsrenovering. Nej, det kan räcka med några enkla, billiga ingrepp. Här rä några exempel:

Höj värdet genom golvslipning, mer färg och homestyling

  • Golvslipning: Golvet utgör en stor del av lägenheten. Fula golv solkar ner resten av intrycket. En golvslipning är ofta lösningen på ett sådant problem. Har du ett trägolv i din lägenhet i Stockholm så rekommenderas definitivt en golvslipning och en efterföljande ytbehandling -. som ger det där lilla extra i form av en fin finish. En golvslipning är inkluderad i Rot-avdraget och det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Vi anser att du ska ta hjälp - en golvslipning går att genomföra på egen hand, men i ett sådant här känsligt läge så har du inte samma marginaler att misslyckas. Anlita proffs!
  • Målare. Att måla om ger din bostad en helt ny look. Välj gärna trendiga färger för året - smutsiga pasteller exempelvis - och låt den målare du anlitar lägga in några detaljer som gäller. Måla taket, måla halva väggen, måla barnrummet i häftiga mönster och så vidare. En målare är - liksom din golvslipning - också inkluderad i Rot-avdraget.
  • Homestylist: Pricken över i.et? Vi är beredda att säga att en homestylist är skillnaden mellan vinst och förlust i dagens Stockholm. Här kan du välja en heltäckande tjänst - där dina möbler magasineras och din homestylist ställer in egna - eller en lite mer sparsmakad variant (där hon använder dina möbler och fyller på med lite egna saker). Den heltäckande tjänsten är dyrare, men har definitivt kapacitet att ge mest tillbaka. Tjänsten är avdragsgill efter försäljning också. En ren investering i många fall.

På sidan http://www.golvslipningstockholm.biz kan du beställa golvslipning.

Så hård är konkurrensen av flyttbolag i Huddinge

13 sep 2018

Är du i startgroparna för att staflyttrta upp och driva en flyttfirma i Huddinge? Har du koll på konkurrenterna och hur många du slåss mot? Har du koll på kundunderlaget?

Hur många konkurrenter?

Det finns flera vägar att gå för att se hur många flyttfirmor som finns i Huddinge och som därmed blir de direkt konkurrenterna. Ett exempel är att använda Hitta.se.

Via denna söktjänst framkommer det att finns tio företag i Huddinge som finns inom branscherna ”Flyttning, Flyttfirma, Flytt, Flyttransport, Flyttbil”. Det kan självklart finnas fler företag som av någon anledning inte finns listad på Hitta men de flesta företag blir detta automatiskt efter registrering.

Om man gör liknande test på Eniro.se så visar sig 15 företag i sökresultatet. En flyttfirma i Huddinge bör alltså ha ca 10-15 konkurrenter.

Däremot finns det även företag som utför flytt men som inte primärt marknadsför dessa tjänster. Det kan exempelvis vara städföretag som främst ger städhjälp vid flytten. Men när man ändå beställer flyttstädning från dem så kan de även hjälpa till med flytten. Ser man däremot enbart till de som primärt marknadsför sig som flyttfirma så handlar det om ungefär 10-15 företag.

Invånare

På Huddinge.se framgår det att det år 2017 bodde 110 003 personer där. Det motsvarar alltså en medelstor svensk stad. Man hamnar med denna summa på fjortonde plats gällande största kommuner i Sverige. I länet kommer de två efter Stockholm Stad.

Samtidigt har Huddinge ökat succesivt varje år. Från 2016 till 2017 var ökningen ca 2 %, dvs med 2227 personer.

Om man räknar med att varje hushåll i snitt har 3 personer så innebär det ca 36 500 hushåll. Med tanke på detta bör varje flyttfirma ha ett ganska stort kundunderlag förutsatt att det finns maximalt 15 företag. Man får även räkna med att en person i genomsnitt flyttar tio gånger per år.

Ökad efterfrågan

Ännu en faktor att ta hänsyn till än den ökade efterfrågan som uppstått efter att rutavdraget även började gälla för flyttjänster. Med stor ”rabatt” har intresset för att anlita flyttfirma ökat. Statistik från Skatteverket visar att det är fler som väljer tjänsten i likhet med att antalet städtjänster ökat extremt efter att priset på dessa sänktes tack vare avdraget.

Om man ska se på konkurrensen i Huddinge så bör man alltså inte bara se på antal flyttföretag utan även hur marknaden ser ut och förväntas bli framöver. Med fler invånare och inte minst ett rutavdrag, som pressar priset rejält, bör efterfrågan på dessa tjänster vara stor framöver.

Säkra elförsörjningen innan ni flyttar in

20 jun 2018

Ska du flytta till en ny lägenhet i Göteborg? Då kan det vara läge att se över hur det står till med antalet eluttag i den nya bostaden. De flesta lägenheter i Göteborg är byggda på den tiden då antalet elektroniska apparater i ett hushåll kanske begränsades till en TV och en stereoanläggning. Sedan dess har det som bekant hänt en del, och idag har de flesta familjer i Göteborg betydligt fler apparater som kräver elförsörjning.

Sladdkaos ett problem

Många löser detta med grenuttag och att dra sladdar kors och tvärs i bostaden, men en smidigare och mer brandsäker lösning är i stället att helt sonika låta en elektriker montera fler eluttag. Att öka antalet uttag ökar inte elförbrukningen, utan hjälper istället till att fördela den elförbrukning som pågår på flera uttag, något som jämnar ut belastningen på ledningarna.

Släpp in en elektriker

Står ni i begrepp att flytta till en ny lägenhet är det definitivt bäst att låta en elektriker få tillgång till lägenheten innan flytten, så att han kan jobba ostört och utan hinder. Får en elektriker fritt spelutrymme kan han fixa nya uttag i hela lägenheten en dag eller två, och ni har bra och säker elförsörjning som täcker era behov i alla rum redan på inflyttningsdagen. Att i stället vänta till efter flytten gör processen betydligt mer obekväm och invecklad.

Ökad brandrisk med få uttag

I en vanlig lägenhet byggd på 40- eller 50 -talet finns ofta inte mer än ett eller högst två uttag per rum. Detta gör att eluttagen i Göteborg är bemängda med stickproppar, grenuttag och förlängningssladdar, något som förstås ökar brandrisken väsentligt. Genom att sätta in eller ett par uttag extra i sovrum och vardagsrum får man smidigare lösningar för elen och slipper dra kablar mellan rumsdelarna och slipper det sladdkaos som råder i många lägenheter i Göteborg.

Lag på att anlita elektriker för fasta elinstallationer

Det är tillåtet att själv sätta in och byta ut eluttag, förutsatt att man vet vad man gör. Däremot får man inte själv dra elledningar mellan uttagen, utan det arbetet måste enligt lag utföras av en behörig elektriker. När du anlitar en elektriker i Göteborg ska du alltid försäkra dig om att han är just behörig och har rätt att utföra elinstallationer på egen hand. Hos elsäkerhetsverket kan du lätt söka på person- eller organisationsnummer och se om elektrikern är behörig. Det är du som är ansvarig för att de elinstallationer som utförs i din bostad är lagliga, dvs utförda av behörig elektriker. Kan du inte bevisa detta vid exempelvis en brand, kan du bli utan försäkringsersättning och till och med dömas till böter.

Hitta rätt stil på uttagen

Vad gäller utseendet på eluttagen så behöver du inte oroa dig. Är man noga med att lägenheten ska behålla sin ursprungliga stil och inte förfulas av moderna eluttag, går det lätt att hitta eluttag i de flesta stilar, både nytillverkade retrouttag och äldre uttag som säljs begagnade. Var bara noga med att alltid låta elektrikern kontrollera uttaget innan det installeras. Vill du ha hjälp att hitta rätt typ av uttag kan din elektriker också hjälpa dig. En bra elektriker i Göteborg har koll på var man hittar begagnade eluttag i antikaffärer, byggnadsvårdsbutiker osv. På så sätt säkerställer du en modern elförsörjning på ett vis som harmonierar med lägenhetens stil.

Läs mer om vad en elektriker kan hjälpa dig med.

 

Dags att flytta? Välj rätt mäklare

7 jun 2018

En flytt är det avslutande delen i en längre typ av resa. Det första stationen och hållplatsen på den resan handlar om det naturliga: att fatta beslutet att det är dags att kontakta en mäklare och sälja den bostad man bor i. Det är inte ett helt lätt steg att ta. Dels så har man den känslomässiga aspekten att ta hänsyn till; man kanske har levt i bostaden under en längre tid, man kanske trivs i området, man har skaffat sig rutiner och vanor och man känner sig, helt enkelt, som hemma.

Dels så spelar även marknaden en roll. Speciellt i Stockholm och i synnerhet idag. Alla vill sälja till högsta tänkbara pris, Det har man också kunnat göra under en längre tid i Stockholm, till minimal ansträngning. Marknaden har varit så pass överhettad att varje objekt kunnat säljas och med en ganska god marginal.

Riktigt så enkelt är det inte idag. Idag är det mer av köparens marknad i Stockholm. Det finns dels väldigt många nyproduktioner där priserna börjat sjunka och dels finns det - i och med detta - också ett utrymme för förhandling. Den mäklare man anlitar kan vara avgörande i detta. För något år sedan kunde du kanske välja mäklare med plånboken - vilken byrå la sig lägst?

Anlita en erfaren mäklare från en större byrå

Idag så kommer erfarenhet och storlek att löna sig - även om det kostar lite mer pengar. Din bostad kommer att synas i rätt kanaler, den kommer att synas på rätt sätt - genom professionell styling och genom fina fotografier - och det stora kontaktnätet en erfaren mäklare byggt upp kommer att vara dig till gagn - hur många tidigare spekulanter har funnits på tidigare visningar, kan jag ringa dessa, finns det någon annan mäklare som har fler tips?

En annan fråga som måste ställas lite tydligare i dagens Stockholm är följande: ska man köpa först och sälja sedan eller vice versa? Idag så väljer många tryggheten som finns i att veta hur mycket pengar man har att röra sig med. Många mäklare råder dig således att sälja innan du köper. Att göra tvärtom var möjligt innan marknaden gick ner, idag tar ni en större risk i att tvingas sälja till underpris.

Det ger dels den trygghet vi nämnde och dels så innebär det också att ni har tid att vänta in rätt anbud. Skulle ni få det så kan det vara möjligt att begära ett längre inflyttningsdatum från köparen (så att ni har tid att hitta en ny bostad).

Annars får ni ta hjälp av vänner under en tid och kanske bo hos dessa under några veckor. ett tips här är då att ta hjälp med förvaringen. Kontakta ett företag inom magasinering och ställ alla möbler och annat bohag i ett uppvärmt, säkert och tryggt förråd.

Vad finns egentligen i området dit du ska flytta?

5 jun 2018

Att vissa områden är mer attraktiva än andra är en självklarhet. Men, vad är det egentligen som skapar detta och vilka detaljer kan få en förort i Stockholm att bli avsevärt mycket dyrare än en annan - trots att det bara skiljer en station med tunnelbanan dem emellan. Det naturliga svaret är närheten till centrum; ju närmare centrum man bor, desto mer attraktivt och dyrare blir en bostad.

Det är dock en sanning med viss modifikation. Faktum är att orter - Kärrtorp, Bagarmossen, Gröndal, Aspudden - som ligger en bit ifrån (det finns förorter som ligger närmare, men vars lägenhetspriser trots det är lägre) och som ändå har ett så pass grundmurat rykte att folk är beredda att betala dyrt för att bo där. Nyckelordet skymtade förbi i meningen ovanför: ett gott rykte.

En levande förort med goda kommunikationer

Ett gott rykte tar flera år att skapa och det sker inte över en natt. Dessutom så krävs det mer än att några stycken säger att förorten i fråga är trivsam att bo i. De orden måste kunna motiveras och ledas i bevis också.

Låt oss titta närmare på vilka ingredienser som finns i detta och hur man, så att säga, kan presentera en förort som är så lockande att spekulanter aktivt söker efter en bostad just där:

Akut tandläkare och möjlighet till snabb vård

  • Liv och rörelse: Vissa förorter är som en scen ur The Walking Dead. De boende pendlar till jobbet, handlar längs vägen och gå direkt hem till sig - det finns ingenting annat som, så att säga drar. De förorter som är attraktiva har mer liv; restauranger, caféer, samlingspunkter, små butiker, lekplatser för barnen och så vidare. Ett exempel på detta är Sveriges första förortstorg som ligger i Årsta. En plats som skapades i syfte att de boende skulle ha någonting att göra - gå på bio, se teater eller bara umgås i solens sken. Ett tecken på hur lyckad arkitektur kan skapa ett mervärde.
  • Tandläkare och vårdcentraler: Olyckor sker, folk blir sjuka och då man väl drabbas så vill man ha hjälp så fort som möjligt. Att kunna besöka exempelvis en akut tandläkare är något som kan göra stor skillnad. En akut tandläkare finns inte överallt, men där de väl erbjuder sina tjänster så finns det definitivt en större attraktionskraft. Här ska vi dock tillägga att just en akut tandläkare går att besöka i Stockholm oavsett var du bor i staden - det enda som krävs är att man först ringer och ser över vilka tider som finns tillgängliga. Man får hjälp inom 24 timmar - ofta betydligt snabbare. Vårdcentral talar sitt tydliga språk: ingen vill sitta på en buss eller tunnelbana med magsjuka eller någon annan åkomma.
  • Kommunikationer: Det behöver inte handla om att tunnelbanan ska finnas. I många fall kan bristen på denna vara nog så tilltalande. Men, man ska kunna ta en buss, åka pendeltåg eller tvärbana och ta sig till centrala Stockholm när man vill och utan att behöva vänta alltför länge.
  • Gemensamma intressen: Att många av de förorter vi nämnt är homogena sett till vilka som bor i de är också tilldragande. Vet man att det bor många barnfamiljer i ett område och där man själv har en familj med små barn så blir det en trygghet. Man kan snabbt komma i kontakt med personer i samma livssituation och skaffa sig goda vänner. Detsamma gäller andra saker - konst, en levande musikscen eller en att folk i allmänhet har ungefär samma ålder som en själv.

Hur flyttar man bäst en kristallkrona?

28 maj 2018

En kristallkrona hör helt klart till kategorin stort och ömtåligt gods - det är inte ett föremål man bara slänger ned i en flyttkartong med några kuddar. En kristallkrona kräver varsam hantering för att inte skadas. Särskilt viktigt är det att elledningar inte blir klämda och att prismorna inte har kontakt med varandra och repas. Ska du flytta själv är det viktigt att du tar dig tid att packa din kristallkrona väl, och att du ser till att alla som är inblandade i flytten vet vad vad de har hand om när de fraktar kronan.

Har du anlitat en flyttfirma, vill de ju alltid i god tid innan flytten veta om det finns något särskilt ömtåligt eller svårhanterligt gods vid flytten, så här är det viktigt att kristallkronan nämns. En flyttfirma har vanligen särskilda metoder för kristallkronor och  vet hur de ska hanteras.

Flytta själv

Det absolut viktigaste är som vi nämnde ovan att se till att inga ledningar kläms, samt att prismorna inte ligger mot varandra. De repas lätt, och därför ska varje prisma slås in för sig i tidningspapper eller liknande. Försök sedan att staga upp kronan så gott det går i en stor kartong, gärna med hjälp av skumgummi, kuddar eller så kallade förpackningschips som finns att köpa där man köper flyttkartonger. Det finns en speciell typ av flyttkartong för kläder som är lite högre, om din kristallkrona inte är alltför stor finns det stor chans att den går in i en sådan.

Ett annat alternativ kan vara att plocka isär hela kronan bit för bit och förpacka varje del inslagen i papper. Detta är det absolut säkraste sättet, om än tidsödande och tålamodskrävande. Samtidigt gör det det lättare att rengöra kristallkronan innan den hängs upp i den nya bostaden. Är din kristallkrona i behov av lite underhåll och service är detta en lösning vi rekommenderar starkt.

Anlita flyttfirma

Har man mycket stort och ömtåligt gods är det vanligtvis bäst att anlita en flyttfirma, som har stor vana av att flytta dylika objekt. De flesta flyttfirmor har til exempel flyttbilar som är utrustade med krokar i taket för till exempel lampor. Förutsatt att kristallkronans fästanordningar är i bra skick är det en mycket bra fraktlösning.

En del flyttföretag fraktar ömtåligt gods separat i specialutrustade bilar. När du anmäler till flyttfirman att du vill flytta en kristallkrona vill de veta vikt och storlek och även gärna ha en bild på lampan. Därefter beslutar de vilket fraktsätt som blir bäst. Utgångspunkten är alltid att det inte ska bli dyrare för dig som kund, samtidigt vill de ju kunna garantera kristallkronan når den nya adressen i lika bra skick som när den packades ned.

Om kristallkronan skadas

Om en kristallkrona blir skadad under transporten har flyttfirman en ansvarsförsäkring som gör att du blir ersatt. En skadad kristallkrona kan repareras, men inte av vem som helst. Inte ens alla lampexperter tar emot kristallkronor, utan man hänvisar vanligen till ett fåtal experter som är kvalificerade nog att återställa en kristallkrona till nyskick. Repade eller krossade prismor måste bytas ut, likaså skadade elledningar. Om en arm eller kedja har gått av måste den lödas ihop eller lagas på annat sätt. Det krävs stor kunskap kring många olika typer av kronor för att kunna erbjuda service av kristallkronor, därför är detta ett branschområde endast för experter.

Att ärva ett hus

8 maj 2018

Om en husägare dör utan att ha skrivit ett testamente, kommer huset och den avlidnes övriga egendom enligt svensk arvsrätt att gå i arv till de efterkommande, alltså barnen. Då ett hus inte så lätt delas upp i ett antal lika stora delar, brukar en del problem uppstå vid en sådan situation. Syskon som ärvt en fastighet är inte alltid överens om vad som ska ske med den. Någon kanske vill ha huset kvar i familjens ägo och hyra ut det, någon vill sälja det och dela upp pengarna, ytterligare någon kanske vill bo i huset och köpa ut de andra.

Att undvika kaos

Både ekonomi och känslor blandas i en enda röra när ett arv ska delas upp. Konflikter som ligger långt bak i tiden blossar upp och i värsta fall kan det hela utvecklas till en regelrätt arvstvist som slutar i stor osämja mellan syskonen.

Som husägare ska man vara medveten om detta, och noga planera för vad som ska hända med huset när man dör, gärna i samråd med barnen. Många drar sig för att tala om döden, inte minst barnen som absolut inte vill tänka på det. Men att ha en dialog om sitt eftermäle är viktigt. Det gäller att låta barnen förstå att man vill deras bästa, och inte vill att de ska bli samsas om pengar och fastigheter.

Barnens vilja

Beroende på barnens relation kanske de själva inser detta och redan för en dialog om hur de vill göra när deras föräldrar dör. En del syskon bestämmer sig för att de ska sälja allt och dela upp pengarna. Andra kanske kan föra en sansad diskussion om sina önskemål och kan komma överens. Att meddela sina föräldrar sin vilja och hur man har kommit överens är då en god idé, så att de inte behöver oroa sig för hur det ska bli.

Att dela upp arvet

Ytterst är det dock den avlidnes sista vilja som är det som gäller, och vill denne att huset ska gå till bara ett av barnen, då blir det så. Dock bör man se till att de andra barnen får likvärdiga arvslotter, annars kan det bli så att den som får huset måste lösa ut sina syskon, vilket kan vara svårt om pengarna inte finns. Varje syskon har rätt att få sin laglott, som är hälften av arvslotten. Man kan inte göra ett barn helt arvslöst.

Återigen gäller det att ha en öppen dialog med sina barn, kanske tycker alla att det är en bra idé att någon får huset, någon annan får något annat osv. Har man en öppen dialog visar det sig dessutom ganska snart att millimeterrättvisa inte är nödvändigt. Känsla av att tillhöra en varm och kärleksfull familj är viktigare, och att avstå en del av sin arvslott till förmån för ett syskon kan till och med kännas väldigt bra.

Tala öppet

Det är när misstankar och känslor av att förfördelas som de negativa känslorna kommer i spinn, och kan leda till svåra tvister mellan syskon och att hela familjer splittras. Den som börjar bli till åren har alla anledning att börja fundera på sitt eftermäle och att involvera sina barn i den diskussionen

← Äldre inlägg