Ska ni flytta isär? Så löser ni det praktiska

Att flytta ihop med en annan person är fantastiskt och detta oavsett om man ser det ur en rent praktiskt synvinkel – köpa möbler, inreda, göra snyggt och så vidare – eller ur en mer känslomässig aspekt – man älskar varandra, man bildar familj, man ser en ljus framtid tillsammans.

Dock: ibland så sker även det omvända. Man inser att man inte passar ihop, man upptäcker att kärleken tagit slut, att kärleken kanske uppstått på annat håll eller att man helt enkelt inte alls vi bo med sin partner längre – man flyttar, kort sagt, isär. Något som av förklarliga skäl inte alls är lika roligt och upplyftande.

Det vi tänkte göra här är att ge lite tips kring hur man ska tänka, vad som ska göras och vad som skiljer olika relationskonstellationer ur en separationsaspekt.

Vi börjar med tips för ett gift par som står inför att flytta isär:

  • Lämna in ansökan om äktenskapsskillnad till Tingsrätten. Skulle ni ha barn under 16 år eller om en av inte vill skiljas så kommer ni att ges sex månaders betänketid.
  • Gör en bodelning. Allting ni äger tillsammans – era tillgångar – räknas ihop och därefter delas lika mellan er. Ett bra tips är att – oavsett om ni skiljs som vänner eller inte – ta professionell hjälp.
  • Bostaden: man bedömer att den av er som har störst behov av bostaden ska bo kvar – den andre ersätts ekonomiskt. Detta avgör rätten om ni inte kan komma överens och – återigen; professionell hjälp är att föredra frö att undvika konflikt och rättsliga efterspel.

Sambo:

  • Bodelning mellan sambos skiljer sig från hur den ter sig för ett gift par. Först och främst så kommer ni själva fram till om ni vill genomföra någon. Inome tt år så måste man ha krävt en bodelning; efter de så är det för sent. Sambolagen säger att man ska dela det som gemensamt är köpt. Det vill säga; du kan inte kräva att få en del av en bil som din partner köpt för egna pengar och likväl så kan du inte kräva att få betalt bara för att du bekostat en större del av en tv – den räknas som er gemensamma.
  • Samma sak gäller bostaden. Har ni köpt den gemensamt så ska ni dela på den (den som har störst behov bor kvar och den andre köps ut). Har du däremot flyttat in hos din forne partner och i dennes lägenhet så har du ingen rätt att bo kvar eller kräva ersättning. (undantag: skulle du ha vårdnaden om barnen och ha ett större behov av bostaden så kan du få bo kvar mot ekonomisk ersättning)

Flytta isär med klass

Det generella rådet man kan ge om ni står inför att flytta isär är att ni försöker göra det med klass. Något som är svårare än vad man tro – det finns ofta ett svek av något slag med i bilden. Men; försök att vara den större aktören. Prata med varandra, red ut allt och försök att gå vidare på varsitt håll – men som vänner. Ni kommer förmodligen att ha byggt upp en stor bekantskapskrets och ni kommer således att stöta på varandra även i framtiden.

Har ni barn tillsammans så blir samtalet ännu viktigare. Förklara för barnen varför ni ska flytta isär och var ärliga, raka och uppriktiga. Gör klart för barnen att det inte är deras fel och att ni fortfarande älskar dem, men att de nu kommer att ha två hem istället för ett. Ett sista råd: prata med en psykolog – både gemensamt och på tu man hand. Det är alltid bra att prata med en professionell person och reda ut sina problem.

par som bråkar