Flytta till ny stad är en utmaning

Ska du flytta till eller från Stockholm? Då kan vi rekommendera denna Flyttfirma i Stockholm.

Att flytta till en ny stad kan innebära att man får en chans till en nystart. Det handlar ofta om att man flyttar för att studera, att man flyttar för att man fått ett riktigt bra jobberbjudande eller för att man träffat sin stora kärlek på, så att säga, annan ort.

På det hela är det alltså fantastiskt att flytta till en annan stad – men det kan även vara helt fruktansvärt. Det vill säga; du säger upp din egen trygghet, du lämnar släkt, du lämnar vänner och du måste börja om på nytt. Ju äldre du blir, desto svårare är det också att acklimatisera sig ocgh börja om på nytt.

Ett vanligt scenario i ett förhållande och vid en flytt till en annan stad är att den drivande har lättare. Det vill säga – din partner får ett nytt jobb och du väljer att flytta med. Partnern å sin sida; han får allt på köpet – arbete (naturligtvis), arbetskamrater, som i sin tur ger sociala möjligheter: sport, gå ut och ta en öl, träffa nya personer och så vidare. Allt medan du å din sida sitter i ett nytt hus, i en ny stad och känner absolut ingen och har inget jobb (ännu). Svårt? Utan tvekan. Omöjligt? Definitivt inte.

Byta kommun och hur du hittar ett socialt liv

Vi tänkte ge några konkreta tips som kan göra acklimatiseringen till en ny stad lite lättare. Märk väl här; vi förutsätter att du gjort allt praktiskt som kommer med att byta stad och att byta kommun – du har gjort en adressändring, du har sagt upp- och bytt – el-avtal, du har sagt upp bredband och du har skrivit en nyt avtal för detta. Har ni barn så har du kontaktat och skrivit in dessa på skola eller förskola. Det praktiska är klart. Våra tips rör sig mer kring hur du bygger upp ett eget nätverk i din nya stad.

 

  • Lär känna staden. Läs på om staden i fråga rent teoretiskt och upptäck den därefter rent praktiskt. Lokalkännedom och kunskap ska inte underskattas; du kanske blir totalt förälskad i ett museum, i ett promenadstråk eller i någonting annat?
  • Träna: låt oss inte luras här. Vuxna människor har ofta ”fyllt” sin vänkvot och det är svårt att träffa nya människor. Ett av de få ställen där man kan ge sig själv chansen att träffa nytt folk är på ett gym. Anmäl dig till klasser, gå dit regelbundet och börja ta kontakt. Samtalsämnen kommer av sig själv; fråga om råd, berätta om hur du brukar träna, fråga om det var jobbigt, ge beröm och så vidare. Vips – nya vänner!
  • Du har ett fantastiskt redskap i internet och Facebook. Gå med i någon lokal grupp – för din stadsdel eller område – och presentera dig. Var ärlig och säg att du är ny i stan och vill träffa nya människor; det fungerar alltid!
  • Höfta in dig: Ska din partner ut på ännu en AW? Haka på! I viss mån naturligtvis; men vi menar att hans/hennes arbetskamrater förmodligen också har partners och att du kan få en chans att träffa dem.

stockholm stad