Det är jobbigt att flytta

Sällan hörs så många svordomar som i samband med en flytt. Det handlar om att bära tungt, det handlar om att gå många svängar och det handlar om att packa rätt. Till detta så ska man även se till att köra en tillräckligt stor bil – eller släp – fram och tillbaka mellan punkt A och punkt B.

Ett faktum som kan vara nog så påfrestande i en stad som Stockholm – ska du flytta mellan exempelvis Sollentuna och Årsta så får du också räkna med några mindre angenäma timmar i en bilkö. De största och mest ljudliga svordomarna hörs dock oftast då flytten i fråga är färdig och så man står vid målsnöret; bara för att inse att det värsta är kvar.

En flyttstädning måste ske

Det som alltid måste ske i samband med en flytt är nämligen att man måste städa ur den gamla bostaden. En städning som heller inte är den normala där man dammsuger lite, torkar golven och rengör bänkskivorna med en trasa – nej, det handlar om en flyttstädning och det är någonting som kräver fokus, tålamod och mycket tid. Det senare – tid – är något man sällan har i samband en flytt; något som i sin tur leder till fusk och det kan också kosta ganska mycket.

Om man ska flytta in – personen som köpt din bostad i Sollentuna – och upptäcker att det inte genomförts någon flyttstädning så har man nämligen rätt att begära ersättning. Den ska – med råge – täcka kostnaden för en städfirma. Med all rätt också: hur skulle du själv agera – och reagera - om det inte städats där du står redo att flytta in? Man genomför en flyttstädning för att underlätta för varandra och gör man inte det – ja, då får man också vara beredd att betala.

Så kan du slippa en flyttstädning

Det kan dock finnas en lösning som gör att du själv slipper städa ur din bostad. Två alternativ kan vara gångbara:

  • Du anlitar en städfirma på egen hand. Genom att anlita en städfirma på egen hand så kommer du billigare undan. Detta genom att du då kan använda sig av rut-avdraget och dra av halva kostnaden för arbetet. Har du en lägenhet på runt 70 kvm i Sollentuna så är en rimlig summa för flyttstädning . inklusive rut-avdrag och moms - ungefär 1800 kronor. Det är inte gratis - men det är i jämförelse med den summa som de nya ägarna kan skicka till dig. vid utebliven flyttstädning, att anse som låg. Dessutom slipper du anstränga dig också.
  • Du förhandlar bort den. Du kanske kan sänka köpeskillingen med några tusenlappar för att slippa flyttstäda? De nya ägarna kanske vill att du lämnar någon möbel kvar i bostaden? De kanske kan slippa betala en del av hyran som finns kvar av månaden? Du kan förhandla på olika sätt, men det är upp till köparna att acceptera. Vill de inte så måste du också se till att din flyttstädning blir utförd.
29 Oct 2018