En mäklare skapar mervärde

Man har i och med internet och den tillgänglighet som detta redskap erbjuder kunnat se hur allt fler privatpersoner väljer att sälja sina bostäder på egen hand och där man således väljer bort att anlita en mäklare för ändamålet. Det här är något som är extra vanligt i Stockholm och detta är också ganska enkelt att förklara. Står man inför att sälja en bostad i Stockholm så vet man också att en vinst kommer att göras och att man då – genom att välja bort en mäklare och dennes tjänster – också kan maximera denna. Det är egentligen bara att kolla på hur prisbilden i det område man bor i ser ut och därefter lägga sig på en nivå som matchar priset för kvadratmeter där. Har man en bostad i Östermalm – ja, då söker man upp vad grannar och andra boende där sålt- och köpt sina bostäder för och sedan är det bara att applicera priset till sin egen lägenhet.

Är det verkligen så enkelt att sälja sin bostad och krävs det inte betydligt mer – varför anlitar man då överhuvudtaget en mäklare på Östermalm och varför säljer inte alla personer utan en sådan?

Naturligtvis så är det hela inte så enkelt och mycket tyder på att de som sålt exempelvis en bostad på Östermalm utan mäklare i själv verket har förlorat pengar snarare än tjänat sådana – även om man räknar in arvodet som en mäklare tar. Det är nämligen så att en mäklare är ett proffs och att man genom att anlita en sådan också får ta del av en expertis – på samma sätt som man anlitar en snickare, en elektriker eller en plåtslagare.

Man köper en tjänst som ger det bästa resultatet och om man väljer en mäklare så innebär detta att man får en stor kundkrets, man får en lokalkännedom, man får visningar, man får kunskapen om att sälja i rätt läge och man får större chans till budgivning – punkter som samtliga kan driva upp priserna till nästa nivå – oavsett om det handlar om Östermalm eller Årsta.

Är verkligen en mäklare pålitlig?

Det finns dock ytterligare en dimension som förklaring till varför personer i Stockholm väljer att sälja utan mäklare. Detta beror på att förtroendet för sådana naggats i kanten under senare år – man har kunnat läsa i tidningar om fejkade budgivningar, lockpriser och andra otrevligheter och tyvärr så är det så att dessa rapporter i många fall också stämmer.

Många mäklare har använt ljusskygga metoder och som kund så gör man bäst i att därför vända sig till större företag snarare än mindre. Genom att välja en etablerad mäklare så säkerställer man också att allt kring sin förestående bostadsförsäljning går rätt till. Varför?

Jo, därför att de större mäklarfirmorna i Stockholm lever på sitt goda rykte och renommé – de behöver inte fuska och de har heller inte råd att göra det. Oavsett om du ska sälja- eller köpa en bostad i exempelvis Östermalm så bör du således se till att den mäklare som finns med representerar en etablerad firma.

27 Jan 2018