Hur flyttar man bäst en kristallkrona?

En kristallkrona hör helt klart till kategorin stort och ömtåligt gods - det är inte ett föremål man bara slänger ned i en flyttkartong med några kuddar. En kristallkrona kräver varsam hantering för att inte skadas. Särskilt viktigt är det att elledningar inte blir klämda och att prismorna inte har kontakt med varandra och repas. Ska du flytta själv är det viktigt att du tar dig tid att packa din kristallkrona väl, och att du ser till att alla som är inblandade i flytten vet vad vad de har hand om när de fraktar kronan.

Har du anlitat en flyttfirma, vill de ju alltid i god tid innan flytten veta om det finns något särskilt ömtåligt eller svårhanterligt gods vid flytten, så här är det viktigt att kristallkronan nämns. En flyttfirma har vanligen särskilda metoder för kristallkronor och  vet hur de ska hanteras.

Flytta själv

Det absolut viktigaste är som vi nämnde ovan att se till att inga ledningar kläms, samt att prismorna inte ligger mot varandra. De repas lätt, och därför ska varje prisma slås in för sig i tidningspapper eller liknande. Försök sedan att staga upp kronan så gott det går i en stor kartong, gärna med hjälp av skumgummi, kuddar eller så kallade förpackningschips som finns att köpa där man köper flyttkartonger. Det finns en speciell typ av flyttkartong för kläder som är lite högre, om din kristallkrona inte är alltför stor finns det stor chans att den går in i en sådan.

Ett annat alternativ kan vara att plocka isär hela kronan bit för bit och förpacka varje del inslagen i papper. Detta är det absolut säkraste sättet, om än tidsödande och tålamodskrävande. Samtidigt gör det det lättare att rengöra kristallkronan innan den hängs upp i den nya bostaden. Är din kristallkrona i behov av lite underhåll och service är detta en lösning vi rekommenderar starkt.

närbild på kristallkrona

Anlita flyttfirma

Har man mycket stort och ömtåligt gods är det vanligtvis bäst att anlita en flyttfirma, som har stor vana av att flytta dylika objekt. De flesta flyttfirmor har til exempel flyttbilar som är utrustade med krokar i taket för till exempel lampor. Förutsatt att kristallkronans fästanordningar är i bra skick är det en mycket bra fraktlösning.

En del flyttföretag fraktar ömtåligt gods separat i specialutrustade bilar. När du anmäler till flyttfirman att du vill flytta en kristallkrona vill de veta vikt och storlek och även gärna ha en bild på lampan. Därefter beslutar de vilket fraktsätt som blir bäst. Utgångspunkten är alltid att det inte ska bli dyrare för dig som kund, samtidigt vill de ju kunna garantera kristallkronan når den nya adressen i lika bra skick som när den packades ned.

Om kristallkronan skadas

Om en kristallkrona blir skadad under transporten har flyttfirman en ansvarsförsäkring som gör att du blir ersatt. En skadad kristallkrona kan repareras, men inte av vem som helst. Inte ens alla lampexperter tar emot kristallkronor, utan man hänvisar vanligen till ett fåtal experter som är kvalificerade nog att återställa en kristallkrona till nyskick. Repade eller krossade prismor måste bytas ut, likaså skadade elledningar. Om en arm eller kedja har gått av måste den lödas ihop eller lagas på annat sätt. Det krävs stor kunskap kring många olika typer av kronor för att kunna erbjuda service av kristallkronor, därför är detta ett branschområde endast för experter.

28 May 2018