Hur kan ett flyttföretag ha nytta av sökmotoroptimering?

Hur får du kunder till ditt företag? Säg att du driver ett företag som hjälper folk att flytta. Att driva en flyttfirma i Stockholm innebär hård konkurrens, och att stå ut och synas är inte alltid det lättaste. Traditionella kanaler som reklam fungerar inte alltid så bra som man kanske tror. Hur stor chans är det egentligen att den som ser din annons är ute efter en flyttfirma precis i det ögonblicket? Och när personen nästa gång väl förbereder en flytt, vad är oddsen på att han eller hon kommer ihåg namnet på din flyttfirma?

Att betala för att synas

Det företag som lyckas leda en kund till sin hemsida i det ögonblick som kunden verkligen är redo att köpa en vara eller en tjänst, det företaget kommer det att gå bra för. Ett sätt att göra det kan vara att annonsera på Google. Då betalar man för att få sin annons att synas när någon söker på ett specifikt sökord, till exempel ”Flyttfirma Stockholm”. Beroende på hur stor konkurrens det är på sökordet och på hur mycket andra företag är villiga att betala, kan ett sökord kosta olika mycket. Den som betalar mest kommer högst upp bland annonserna, som syns överst bland Googles sökresultat.

Men hur är det egentligen med de där annonserna? Lockar de verkligen folk till sidorna? Ja, lite trafik lockar de helt klart, men faktiskt mest bland folk som inte googlar så ofta och vet skillnaden mellan de reklambaserade resultaten och de riktiga, så kallade organiska sökresultaten. Det är den organiska rankingen som den som söker på Google ofta vill åt, det vill säga de sidor som Google för tillfället anser ha det mest relevanta innehållet utifrån det man söker på. Men hur lyckas man få sin hemsida att räknas som relevant? Ja, det är här som sökmotoroptimering kommer in.

Att komma högt bland de organiska sökresultaten

Sökmotoroptimering är precis vad det låter som. Att anpassa – optimera - innehållet på sin sida för att ranka högt hos sökmotorer. Och när vi säger sökmotorer menar vi Google, som är den i särklass mest använda sökmotorn i världen. När Googles algoritmer söker igenom nätet, vilket de gör hundratals gånger per dag, tittar de på sidornas titlar, beskrivningar och andra så kallade metadata, och även förstås på själva innehållet. Hur aktuellt det är utifrån när det publicerades, och faktiskt även kvaliteten på det som är publicerat.

Ju mer relevant och kvalitativt innehållet på din sida är, desto högre rankas den alltså utifrån vissa sökord. Och genom att ständigt hålla din sida kvalitativ och uppdaterad kommer den så småningom att klättra allt högre bland sökresultaten, något som garanterat kommer att leda fler köpklara kunder till hemsidan, och din flyttfirma kommer att öka sin omsättning.

13 May 2019