Hur påverkar rut-avdraget flyttbranschen?

Många verkar ha missat det faktum att det sedan första Augusti 2016 är möjligt att lindra besväret vid en flytt ännu lite mer. Tidigare så kunde man göra så genom att anlita en städfirma för sin flyttstädning och dra av halva arbetskostnaden genom att använda sitt rut-avdrag. Numera så kan man göra så även då man anlitar en flyttfirma.

En flytt har alltså – baserat på detta – aldrig varit lättare, mer bekväm och mer prisvärd än vad den är idag. Idel fördelar för oss konsumenter alltså – slut på allt packande, allt bärande, allt bök med att hyra flyttbil, hitta parkeringar, packa i bilen och springa i trappor samt avsluta med att städa ur den gamla bostaden?

Ja, och faktiskt också nej. Naturligtvis så är det väldigt bra att man kan få till stånd ett rabatterat pris även för sin flytt och inte bara för flyttstädningen; tänker man efter så är ju en flytt i sig naturligtvis en hushållsnära tjänst och naturligtvis så borde även denna vart inkluderad tidigare. På samma sätt som exempelvis fönsterputsning (som även den är svår och tar tid) så är flytthjälp och rut-avdrag något som många efterfrågat; att man nu kan använda det för tjänsten är positivt på fler än ett sätt.

Men; detta förutsatt att inte samma problem uppenbarar sig i flyttbranschen som i städbranschen. Där kom nämligen rut-avdraget med en baksida och denna i form av att fuskjobben ökade avsevärt. Detta förklarat av den enkla logiken – större efterfrågan – fler företag – många sämre företag i jakt på snabba pengar.

Risken finns – i synnerhet i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö – att samma problematik uppenbarar sig. Det vill säga: du kanske anlitar en flyttfirma i Stockholm och använder ditt rut-avdrag – bara för att se att ditt bohag är trasigt och att företaget i fråga vägrar att erkänna sin skuld i detta. Du har således anlitat en flyttfirma som förmodligen sett den ökade efterfrågan som kommer med det förmånliga avdraget och som sett en chans att tjäna snabba pengar.

Tips för att hitta rätt flyttfirma i Stockholm

Ska man dra paralleller till städbranschen så finns det en talande punkt i hur ett sådant oseriöst företag arbetar för att dra till sig nya kunder. Vilken? Jo, man lägger sitt pris på en avsevärt lägre nivå än vad konkurrenterna gör.

Troligt är därför att en flyttfirma kommer att göra likadant om den vill hitta nya kunder som kommit i kölvattnet av rut-avdraget. Det här är lite för tidigt att spekulera kring; ännu har vi inte sett svaret – det är möjligt att flyttbranschen i Stockholm blir förskonad från denna problematik – och man ska inte dra några förhastade slutsatser.

Men, vi skulle dock vilja rada upp några detaljer som definitivt kan visa sig vara vägvinnande i att hitta en seriös flyttfirma i Stockholm:

  • Startdatum på företaget. Om en flyttfirma visat sig starta efter august 2016 så bör du vara lite försiktig (i och med att rut-avdraget, som sagt, började gälla då).
  • F-skattsedel: naturligtvis så ska din flyttfirma ha en sådan.
  • Försäkringar och garanti: det ska du definitivt se över.
  • Bohag 2010. Det här är ytterligare en kvalitetsstämpel som kan säkerställa kvalitet hos din flyttfirma. Följer företaget de givna riktlinjer för en flytt som står skrivet i Bohag2010 så är det en säkerhet för dig.
9 Jan 2017