Måla lägenheten innan ni flyttar in

Har man tid och möjlighet är det alltid bäst att ha så mycket av den nya lägenheten fixad och färdig innan inflyttningen. I många fall är det såklart svårt att få till, beroende på hur stort renoveringsbehov som föreligger. Är tiden knapp väljer man kanske att fixa det nödvändigaste, som nya golv eller en badrumsrenovering.

Men har man tid så är det oerhört skönt att även ha målningen klar. Att måla i efterhand är naturligtvis möjligt, men det innebär en hel del extra krångel och risken är tyvärr ganska stor att målningen blir hängande i luften i flera år, och under hela denna tid går man och irriterar sg på en sliten tapet eller ett en färg som inte helt överensstämmer med den egna smaken.

Anlita en målare i Stockholm

I samband med en flytt, när hela lägenheten ska målas om, rekommenderar vi verkligen att man anlitar en målare. Att måla alla rum i en lägenhet är jobbigt, och tar tid. Framför allt är det förarbetet som är tidskrävande, och som ställer höga krav på den som utför det. Skillnaden mellan ett proffs och en glad amatör ligger ofta just i hur väl man förbereder sig och gör underarbetet. Står man själv och ska måla tre sovrum, ett kök och ett badrum är det lätt att det blir lite slarvigt, vilket direkt kommer att synas på det färdiga resultatet.

Dessutom har man ju ofta annat att tänka på vid en flytt. Sköt du planeringen och packa i lugn och ro, och låt en professionell målare göra jobbet. I Stockholm finns många duktiga och erfarna målare att välja mellan, målare som förutom att de är duktiga yrkespersoner även kan ge goda råd vad gäller färgval, nyanser och annat. De flesta målare utför dessutom även tapetsering, något som kan komma väl till pass, till exempel på en fondvägg i kök eller sovrum eller i barnens rum.

Att hålla igen variera sig

När man planerar väggarna i sin nya lägenhet kan det vara svårt att föreställa sig slutresultatet och vad konsekvenserna blir av olika färgval. Gillar man färg ska man definitivt våga använda sig av det, men här gäller det att hålla igen på färgstyrka och knallighet. En färg kan se perfekt ut på ett färgprov, men över en hel vägg ser den plötsligt alldeles fr skrikig och påträngande ut. Dra alltid ner i intensitet, tänk lite smuts och lite grått i färgerna så är chansen större att du träffar rätt. Även här kan en målare så klart hjälpa er att ta ett bra beslut.

Det är också en bra idé att inte använda sig av samma färg i alla rum, utan att variera sig så att varje rum får en personlig prägel. Tänk gärna på vad ni vill ha för inredning, tavlor och textilier i varje rum, bestäm för ett tema centrerat kring två eller tre färger, och låt väggarna bilda en fond till detta. Här spelar såklart även golvens utseende in.

Hur lång tid tar det?

En professionell målare i Stockholm är van att jobba snabbt, i grova drag kan man faktiskt räkna med någon dag per rum inklusive både förarbete och två strykningar. Har du en vecka på dig mellan att du får nycklarna och inflyttningsdatumet så är chansen stor att en duktig målare hinner med allt, och du och din familj anländer med ert bohag till ett nymålat hem som känns fräscht och inbjudande.

När du anlitar en målare är det naturligtvis bra ju tydligare du är med vad du vill ha hjälp med och när det måste vara klart, så kan målaren hjälpa dig på bästa sätt och även uppskatta kostnaden bättre. Lycka till med målning och flytt!

26 Mar 2018