Tredjepartslogistik – transport och lagerhantering

Internationell handel med färdiga produkter och råvaror har förekommit sedan urminnes tider. Idag underlättas denna verksamhet genom tredjepartslogistik.

Med viss rätt kan vi fråga oss om tredjepartslogistik är ett nytt fenomen. Handlade man inte med sill, salt, skinn och annat för tusen år sedan? Och visst måste väl de produkterna transporteras över haven och lagerhållas? Visst var det så, men idag har den internationella handeln kommit att omfatta många fler produkter och avstånden för att transportera produkterna har blivit allt längre.

Idag kan vi enkelt beställa produkter via internet och snabbt få leverans till oss som privatkunder. Om paketen inte går in i brevlådan får vi hämta dem hos ett ombud på en bensinhandel eller en närbutik. Men varorna kan mycket väl vara tillverkade i Fjärran Östern och transporterade med ett containerfartyg. Vi inser att någon måste ta emot containern, lossa varorna och skicka dem vidare till slutkund.

Tredjepartslogistik och effektiv varuhantering

En tillverkare i Fjärran Östern vill inte gärna administrera egen lagerhantering långt utanför sitt eget land. Betalning vill man kanske ha via förskottsbetalning, letter of credit eller rembours men transport, lager och distribution till slutkund får någon annan sköta. Det är i det läget tredjepartslogistik träder in på banan. Och när vi kör på våra större vägar ser vi hur lagerbyggnader med tredjepartslogistik växer upp som svampar ur jorden.

Logistik som begrepp har funnits länge och utvecklades ursprungligen inom det militära området. Kanoner förflyttades och truppernas mannar skulle ha mat varje dag. Utvecklingen av datorer och tillhörande beräkningsmodeller har gjort logistik till en vetenskap. Producerade varor ska transporteras till så låga kostnader som möjligt men de ska komma fram i tid till kunden. Tillverkare och återförsäljare ska inte ligga på onödigt stora lager och binda kapital. Tredjepartslogistik leder till att varuflödet kan optimeras ekonomiskt.

Mer information för dig kan du hitta på webbsida: ntglogistics.se

16 Mar 2024