Vad är tunghantering?

Tunghantering är samlingsnamnet för de olika metoder och tekniker som finns för att flytta föremål som är så tunga eller står så otympligt till att lyftkranar eller andra konventionella tekniker inte räcker till. Det kan vara allt från ett kassaskåp i en lägenhet på fjärde våningen till ett järnvägslok eller till och med ett hus eller en bro

När ett lyftföretag får ett uppdrag som innefattar tunghantering gör man först en bedömning på plats och ser om någon av den utrustning som man har klarar jobbet. Det kan vara hydrauliska liftar eller kanske vanliga domkrafter, men det kan också vara specialbyggda SPMT-axlar eller något verktyg eller metod som inte ens finns än.

Det är alltså viktigt att den som sysslar med tunghantering har – förutom styrka naturligtvis – goda kunskaper inom lyftteknik och ingenjörskonst. Samt en stor portion uppfinningsrikedom. Ett bra företag inom tunghantering ser inga jobb som för svåra, de ger sig inte utan arbetar helt enkelt fram en metod som fungerar för att utföra det kunden vill ha hjälp med.

SPMT-axlar

SPMT står för Self-Propelled Modular Transporter. De består av moduler med mellan 4-8 hjulpar, där varje axel kan ta en vikt på upp till 48 ton. En SPMT kan höjas och sänkas och den kan kopplas ihop med andra enheter för att skapa stora plattformar. På en SPMT är dessutom varje hjul vridbart i 360* vilket gör att hela plattformen kan framföras i alla tänkbara riktningar, vilket gör denna typ av maskin oumbärlig när det gäller att flytta extremt tungt gods korta sträckor.

Lansering

Lansering är en annan vanlig metod inom tunghantering. Lansering används framför allt för extremt tunga föremål och där markförhållandena omöjliggör andra metoder som SPMT eller så kallade skridskor (små plattformar på hjul som möjliggör marktransport). Lansering innebär att man bygger ett lanseringsverk av järnbalkar och skjuter föremålet längs det med hjälp av hydrauliska pumpar. På detta sätt kan man flytta en hel bro eller ett hus.

Nära eller långt borta

Tunghantering innebär ofta ett platsbaserat problem, att flytta ett järnvägslok eller en bro några hundra meter exempelvis, men ett företag inom tunghantering kan även hjälpa till med att ombesörja frakt över hela världen. Man hjälper då till med att samordna åkerier, sköta tullhandlingar och båttransport samt kontakta lyftföretag i mottagarlandet som ombesörjer att föremålen hamnar på rätt plats. Ett bra företag inom tunghantering har därför utöver teknisk kompetens även ett brett nätverk över hela världen.

Ständig utveckling

Att jobba med tunghantering innefattar som synes både gedigen kunskap om de metoder som finns samt att vara beredd att skapa nya tekniker och lösningar. Det är ett yrke som är i ständig utveckling i takt med att maskinforskning och teknikutvecklingen går framåt. Det passar dig som är utvecklingsbenägen, fokuserad och som ser chansen i en utmaning som till en början kan tyckas fullständigt omöjlig.

Läs mer om tunghantering på http://www.tunghantering.nu/.

12 Sep 2017