Vad avgör priset på flyttstädningen?

Genom att jämföra flera olika städföretag kan man spara relativt mycket när flyttstädningen ska bokas. Men man bör även vara medveten om vad städföretagen tar hänsyn till när de sätter priset. Ett exempel är att många tar extra betalt om städning ska utföras på helger. För att få fram vilka faktorer som avgör priset har tio städföretag i Uppsala ställts mot varandra. De främst förekommande faktorerna var då följande:

Materialkostnad – Detta är en punkt som tydligt skiljer städföretagen åt i Uppsala. En del uppger att priset för flyttstädningen inte innefattar material men att kunden måste köpa detta av företaget. Andra kräver att kunden själv har städmaterial hemma.

Med eller utan RUT – Så länge som städningen utförs i en privatbostad finns möjligheten att få RUT-avdrag. Är det två personer som är skrivna på samma bostad kan man dela på avdraget eller fördela hela summan på en av personerna. Är det däremot en företagslokal eller föreningslokal är detta avdrag inte möjligt att få.

Obekväma tider – De flesta flyttstädningar sker dagtid. Det är även ytterst få företag i Uppsala som erbjuder andra städtider. Men i vissa fall finns behovet att få städningen utförd på natten eller väldigt sent på kvällen. Eftersom personalen får OB-tillägg så blir det även dyrare än att anlita hjälpen på dagtid.

Helg/Röda dagar – Även när det kommer till städning på helger eller andra röda dagar så blir den totala kostnaden högre eftersom personalen får OB-tillägg. En del företag väljer att ha ett standardtillägg per dag medan andra beräknar tillägget på annat sätt.

Storlek- Det som främst avgör hur mycket en flyttstädning kostar är hur stor bostaden är. Det vanligaste är att man betalar per kvadratmeter. Men det finns även de städföretag som avgör priset utifrån hur många rum det är.

Fönsterputsning – Fönsterputsning ingår i regel inte i en klassisk flyttstädning. Samtidigt är det något som man måste genomföra innan man lämnar över bostaden till nästa hyresgäst. Här får man helt enkelt undersöka vad som är det billigaste alternativet. Är det att låta städföretaget både ta hand om flyttstädning och fönsterputsningen – eller ska två olika företag anlitas. Kanske kan du själv putsa fönstren för att därigenom spara pengar.

Extrakostnader – Om ett företag anger att en flyttstädning kostar 1000 kr så bör man alltid fråga ifall det uppkommer andra kostnader. Det är nämligen inte helt ovanligt att det tillkommer utkörningsavgift och faktureringsavgift. Det kan därmed innebära kostnader på ytterligare några hundrakronor.

I jämförelsen av dessa städföretag i Uppsala så väger storlek på städobjektet alltid tyngst. Men de andra småavgifterna kan vara nog så viktiga.

Läs mer på http://www.flyttstädninguppsala.net/.

9 Nov 2017