Vad finns egentligen i området dit du ska flytta?

Att vissa områden är mer attraktiva än andra är en självklarhet. Men, vad är det egentligen som skapar detta och vilka detaljer kan få en förort i Stockholm att bli avsevärt mycket dyrare än en annan - trots att det bara skiljer en station med tunnelbanan dem emellan. Det naturliga svaret är närheten till centrum; ju närmare centrum man bor, desto mer attraktivt och dyrare blir en bostad.

Det är dock en sanning med viss modifikation. Faktum är att orter - Kärrtorp, Bagarmossen, Gröndal, Aspudden - som ligger en bit ifrån (det finns förorter som ligger närmare, men vars lägenhetspriser trots det är lägre) och som ändå har ett så pass grundmurat rykte att folk är beredda att betala dyrt för att bo där. Nyckelordet skymtade förbi i meningen ovanför: ett gott rykte.

En levande förort med goda kommunikationer

Ett gott rykte tar flera år att skapa och det sker inte över en natt. Dessutom så krävs det mer än att några stycken säger att förorten i fråga är trivsam att bo i. De orden måste kunna motiveras och ledas i bevis också.

Låt oss titta närmare på vilka ingredienser som finns i detta och hur man, så att säga, kan presentera en förort som är så lockande att spekulanter aktivt söker efter en bostad just där:

Akut tandläkare och möjlighet till snabb vård

  • Liv och rörelse: Vissa förorter är som en scen ur The Walking Dead. De boende pendlar till jobbet, handlar längs vägen och gå direkt hem till sig - det finns ingenting annat som, så att säga drar. De förorter som är attraktiva har mer liv; restauranger, caféer, samlingspunkter, små butiker, lekplatser för barnen och så vidare. Ett exempel på detta är Sveriges första förortstorg som ligger i Årsta. En plats som skapades i syfte att de boende skulle ha någonting att göra - gå på bio, se teater eller bara umgås i solens sken. Ett tecken på hur lyckad arkitektur kan skapa ett mervärde.
  • Tandläkare och vårdcentraler: Olyckor sker, folk blir sjuka och då man väl drabbas så vill man ha hjälp så fort som möjligt. Att kunna besöka exempelvis en akut tandläkare är något som kan göra stor skillnad. En akut tandläkare finns inte överallt, men där de väl erbjuder sina tjänster så finns det definitivt en större attraktionskraft. Här ska vi dock tillägga att just en akut tandläkare går att besöka i Stockholm oavsett var du bor i staden - det enda som krävs är att man först ringer och ser över vilka tider som finns tillgängliga. Man får hjälp inom 24 timmar - ofta betydligt snabbare. Vårdcentral talar sitt tydliga språk: ingen vill sitta på en buss eller tunnelbana med magsjuka eller någon annan åkomma.
  • Kommunikationer: Det behöver inte handla om att tunnelbanan ska finnas. I många fall kan bristen på denna vara nog så tilltalande. Men, man ska kunna ta en buss, åka pendeltåg eller tvärbana och ta sig till centrala Stockholm när man vill och utan att behöva vänta alltför länge.
  • Gemensamma intressen: Att många av de förorter vi nämnt är homogena sett till vilka som bor i de är också tilldragande. Vet man att det bor många barnfamiljer i ett område och där man själv har en familj med små barn så blir det en trygghet. Man kan snabbt komma i kontakt med personer i samma livssituation och skaffa sig goda vänner. Detsamma gäller andra saker - konst, en levande musikscen eller en att folk i allmänhet har ungefär samma ålder som en själv.
5 Jun 2018