Vad kostar en flyttfirma i Bromma?

Att anlita en flyttfirma vid flytt mellan två bostäder är mycket enkelt och uppskattat. Detta inte minst sedan 2016 då RUT-avdraget kan användas för att sänka kostnaden med 50%. Som kund bör man alltid jämföra flera olika flyttfirmor och be om offert av dem. De skiljer sig mot varandra både gällande pris och vad som ligger bakom det pris de har räknat ut.

Ett exempel där flera olika flyttföretag i Bromma jämförts visar detta:

Företag 1 – Vid flytt behöver en offertförfrågan skickas in. Det som måste anges i förfrågan är mellan vilka olika adresser som flytten ska ske samt hur många kvadratmeter som bostaden är på. Utöver det anges även om den nya, eller gamla, bostaden har några trappor samt om det finns hiss eller inte. Det krävs även att man avgör om det finns ”framkomlighet med lastbil”. Skulle något extratungt behöva flyttas så som piano eller kassaskåp ska detta finnas med i offertförfrågan.

Här krävs alltså en mycket detaljerad offertförfrågan. Tanken är att priset ska kunna sättas så korrekt som möjligt utifrån den information som ges. Samtidigt är det inte helt lätt för en ovan att avgöra om en lastbil kan komma fram till bostaden (gräns på höjd?).

Företag 2 – Ett annat flyttföretag i Bromma har valt en helt annan väg. Istället för en mycket detaljerad offertförfrågan skriver de enbart ut telefonnummer samt låter kunderna kontakta företaget via ett kontaktformulär. Några frågor kring storlek på bostaden eller längd på flytten ställs inte. Man vill helt enkelt ha kontakt med kunden först för att lättare få svar på dessa frågor.

Företag 3 – Här anges bostadstyp (ex. villa) samt boyta och stad som bostaden finns i. Därefter anges kontaktuppgifter till den som vill flytta. Det sker eftersom detta företag inte bara finns i Bromma utan även i andra delar av Sverige. Genom att ange stad kan rätt avdelning ta över offertförfrågan. Var man ska flytta anges inte i likhet med om det finns trappor, hiss eller tunga lyft. I likhet med företaget ovan handlar det alltså om att först få kontakt med kunden för att sedan få detaljerad information.

Ingen har standardiserat pris

Ingen av de tre undersöka flyttföretagen i Bromma har fast pris. Till stor sannolikhet beror detta på att man har svårt att sätta ett fast pris då förutsättningarna är så olika. Samtidigt har fast pris länge används inom städbranschen. Detta trots att städningen även kan vara väldigt individuellt anpassad.

Kanske skulle även flyttfirmor tjäna på att erbjuda fast pris beroende på de parametrar som anges när offertförfrågan skickas in. Till stor sannolikhet har de redan en uträkning som avgör priset utifrån den information som kunden lämnar. Skulle den implementeras på hemsidan skulle kunderna se priset direkt. Om sedan företagen vill ha denna lösning och om fler kunder skulle välja dem på grund av detta är däremot inte självklart. I denna mindre undersökning visar det sig ju att enbart ett av de tre undersökta företagen i Bromma har så detaljerad information i offertförfrågan. En förfrågan som tar lång tid att fylla i och som många därmed kanske backar från.

OBS - Priser och villkor kan ha ändrats sedan denna artikel publicerats. Den bör därmed enbart ses som en överblick kring hur olika flyttföretag i Bromma prissätter sin tjänst och vad man kan tänka på som kund i val av företag.

7 Oct 2017