Dolda fel i hus kan ofta skapa konflikt

Det som sker i dagsläget – särskilt om man ser till Stockholm – är att alltför många köpare av hus genomför sina affärer på ett forcerat sätt. Något som är lätt att förstå – budgivningarna eskalerar, man tvingas till snabba beslut och man tar sig inte den tid som krävs för att dels känna att huset i fråga verkligen är rätt och dels så kollar man inte upp om huset är i gott skick.

Detta i kombination med att man betalar väldigt mycket pengar – ett husköp är onekligen den största affär som många gör i sina liv. Ett köp som snabbt kan komma att förvandlas till en ren mardröm och där man som köpare upptäcker en massa fel en tid efter det att man flyttat in. Fel som man, naturligtvis, inte vill betala utan där man vill ha ersättning från säljaren.

Här ska man direkt säga att det kan vara väldigt svårt att vinna tvister om dolda fel och att man som köpare också har ett ansvar. Man har nämligen något som kallas undersökningsplikt och det innebär att felen inte ska ha gått att upptäcka med blotta ögat – de ska alltså, som ordet antyder, handla om dolda fel.

Det som försvårar här är att man som lekman och som köpare kanske inte vet riktigt vart man ska kolla och framförallt vad man ska kolla efter och det är därför vi rekommenderar att man alltid anlitar professionell hjälp vid ett husköp. I en så stor affär så kan några kronor på en besiktningsman vara värda att lägga och detta då denne direkt kan peka på eventuella brister och på klara fel som kan komma att påverka din levnadsstatus i framtiden.

Det här räknas vid dolda fel i hus

Men, framförallt så får du, genom att anlita en besiktningsman, svart på vitt att du gjort allt i din makt för att säkerställa husets status. Något som kan vara väldigt avgörande då det kommer till att avgöra tvister gällande dolda fel i hus mellan en köpare och en säljare.

Rådet vid en sådan tvist är att man anlitar en advokat som har god vana och verkligen är insatt i allt som rör dolda fel och som således vet vad som gäller. Vi kan räkna upp fyra punkter som samtliga måste uppfyllas då det kommer till dolda fel i hus och är de som din advokat kommer att trycka hårt på vid en eventuell tvist:

  • Felet ska ha funnits då du köpte huset
  • Det ska inte ha gått att upptäcka felet – inte ens av din besiktningsman
  • Det ska inte ha varit ett förväntat fel
  • Om bostadens egenskaper skiljer sig från den beskrivning och de uppgifter som säljaren lämnat
11 May 2017