Hur gör ett företag adressändring?

Hur gör ett företag adressändring, finns det saker som man måste tänka på innan en flytt och hur mycket kan man egentligen begära av de anställda i samband med att flytten ska genomföras? Det är inte ovanligt att företag byter lokaler som en följd av expansion eller som en direkt följd av minskad omsättning. Oavsett vilket så finns det några saker som måste genomföras och vi tänkte titta lite närmare på dessa.

Det är få företag som har förmånen att aldrig behöva röra på sig. Få hittar exakt rätt lokaler direkt och för många så kan den egna omsättningen tvinga fram flyttar. Går företaget bra så behöver man kanske nyanställa och för att få plats så måste man kanske söka större ytor. Det motsatta är tyvärr inte heller ovanligt. Saker som hyra och andra behov – centralt läge, tillgänglighet, fräschhet på lokalerna – spelar också en stor roll. En flytt för ett företag är något som skiljer sig från den privata flytten.

När du behöver en flyttfirma

Först och främst så handlar det om en tydlig tidspress som gör att man måste planera på ett tydligare sätt. Varje minut räknas och varje onödig minut som passerar innebär att den enskilde anställde inte kan sköta sitt arbete. En annan skillnad gäller adressändringen. Som privatperson så anmäler du din flytt till Skatteverket och loggar in på adressändring.se för att exempelvis eftersända din post. Genom detta täcker du också in det mesta – inga fakturor, räkningar eller viktig information från olika myndigheter riskerar att hamna på fel ställe.

Då det kommer till ett företag och en flytt så gör man sin adressändring hos Bolagsverket. Det är det viktigaste steget och det räcker inte med att byta adress på adressändring. se. För att all relevant information ska hamna i handelsregistret så krävs det en registrering hos Bolagsverket – det är kostnadsfritt.

Övriga saker att tänka på

Det viktigaste – utöver att göra adressändringen hos Bolagsverket – är att förbereda och underlätta flytten. Att se över alla abonnemang och säga upp – eller flytta dessa är något som måste göras. Likaså att se över hur alla saker fungerar på det nya kontoret. Som sagt: här räknas varje minut. Tänk även på att uppdatera försäkringar så att giltiga sådana finns redan från första dagen. Information – reklamskyltar, visitkort och andra trycksaker – behöver även de uppdateras med den nya adressen. Kan man begära att de anställda sköter flytten? Till viss del. Man kan definitivt begära att varje anställd packar sin egna kartong och märker denna på ett korrekt sätt. Resten – själva flytten – bör man dock se till att den mer professionella hjälpen anlitas för. Det ger dels ett säkrare jobb och dels minimerar det också risken för missnöje i personalstyrkan.

Ta hjälp av en arkitekt innan flytt

Missnöje kan du som chef motverka även på andra sätt. Hur ser det nya kontoret ut och kan du se till så att alla blir nöjda genom att utföra vissa ändringar i lokalen? Det kan vara bra att ta hjälp med denna planering innan och exempelvis låta en arkitekt kika på olika lösningar som gör att alla får så pass bra platser som möjligt.

Det leder oss även in på nästa viktiga punkt: möbler och möblering. Hur passar ert nuvarande möblemang in i de nya lokalerna? Troligt är att det kanske kan kräva en viss form av uppdatering. Återigen kan man då ta hjälp. En inredningsarkitekt besitter en känsla som omfattar allt från det rent estetiska till det funktionella. Det kan vara en kostnad som är väl värd att ta i samband med en flytt. Gällande just möbler så ska man heller inte underskatta den marknad som finns för begagnade sådana. I större städer – där många företagsflyttar sker – finns det ett värde i att kolla upp den marknaden innan. Gärna då i samråd med den inredningsarkitekt man anlitar.

13 Oct 2019